Népszava: egyre biztosabb Lázár János visszatérése a kormányba

Népszava: egyre biztosabb Lázár János visszatérése a kormányba

A hamarosan felálló ötödik Orbán-kormányban többek közt Pintér Sándor marad a belügy élén, Kásler Miklós pedig valószínűleg nyugdíjba vonul a Népszava több forrása szerint. De új tárcák is alakulhatnak.

Több informátorára hivatkozva írja a Népszava, hogy Lázár János visszatérése a kormányba egyre biztosabbnak tűnik, miközben Pintér Sándor marad a belügy élén, Kásler Miklós pedig valószínűleg nyugdíjba vonul.

Az új, immár ötödik Orbán-kormány májusban esedékes felállásában a lap más változásokról is értesült. Információik szerint továbbra is Varga Mihály lesz a pénzügyminiszter, de kevesebb funkcióval (költségvetés és adóügyek), és több feladatkör (gazdaságai stratégia, energetika, fejlesztések koordinálása) egy új tárcához kerülhet Nagy Márton volt MNB-alelnök vezetésével, akit a kiszivárgott információk szerint maga a miniszterelnök látna szívesen e terület élén.

Ugyanakkor azt írják, Gulyás Gergely kancelláriaminiszteri pozíciója is változatlan, míg Szijjártó Péter külügyért fix pontként Orbán Viktor maga nevezte meg a választás utáni sajtóértekezletén. A kormányfő ekkor mondta azt, nem zárja ki, hogy Lázár visszatérjen a kormányba. A potenciálisan régi-új kormánytag számára egy új, agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel foglalkozó minisztériumot hozhatnak létre. A Népszava szerint a 74. évében járó Pintér ezúttal is vállalta a belügyminiszteri megbízatást.

A lapnak többen is azt állították, hogy feldarabolhatják a szupertárcaként működő(?) Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi). Értesüléseik szerint a 72 éves Kásler távozhat is annak éléről, melyre az is alapot adhat, hogy a miniszter a választási kampányt megelőző hónapokban sem igen járta az országot. Az egészségügy terén reaktiválhatják Szócska Miklóst, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárát, de róla egyelőre nem tudni, vállalja-e az egészségpolitika irányítását. Azonban az egészségügy szerepe a cikk szerint még nagyon képlékeny, akár önálló tárcát is kaphat, de a belügybe is beolvaszthatják. Ez utóbbi opció sem lenne meglepő, hiszen a járvány idején a teljes ágazat operatív irányítását gyakorlatilag a belügyminiszter vezényelte. Ha viszont bomlik az Emmi és lesz önálló egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó tárca, akkor az oktatás és a kultúra is kap egy minisztériumot – írják.

Több forrásuk szerint a felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatási helyettes államtitkára lesz a felelős. Ám úgy tudják, az önálló oktatási tárca életre hívását nehezíti, hogy a felsőoktatás felügyeletéhez Palkovics László ITM-miniszter is ragaszkodik, aki vélhetően szintén kormánytag marad.