Csányi Sándor ismét örülhet: rekord profitra számíthat az OTP

Csányi Sándor ismét örülhet: rekord profitra számíthat az OTP

Rekord nyereséggel zárhatta a második negyedévet az OTP. A felvásárlások és a forint gyengülése is javíthatta a számokat, amelyeket péntek hajnalban tesznek közzé - írj a Napi.hu.

A gazdasági portál szerint már szerdán szárnyalni kezdett az OTP Bank részvénye a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), napközben bőven 2 százalék fölötti pluszban volt az árfolyam, pedig a hitelintézet csak péntek hajnalban teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését. Az elemzők viszont már most vallottak arról, milyen számokat várnak a vezető magyar hitelintézettől, az adatok pedig kimagaslóan jók.

A bank eddigi legnagyobb akvizícióját, a bolgár Expressbank megvásárlását januárban zárta le, Albániában pedig az első negyedév végén zárult a tranzakció, így a második negyedévben már mindkét leánybank eredménye megtalálható a konszolidált számokban, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A Napi.hu által idézett Erste Befektetési Zrt. szakértői szerint a másik kedvező tényező a forint gyengülése volt a régiós devizákkal szemben, ami a külföldi leányvállalatok forintban kifejezett profitját növeli. Ezek együttes hatásaként a nettó kamatjövedelem és a nettó díj- és jutalékbevétel is 15 százalékkal növekedhetett a tavalyi évhez képest.

A működési költségek viszont ennél visszafogottabb mértékben növekedhettek.

"A kockázati költségek nagyon alacsonyak voltak a tavalyi bázis évben, amihez képest az idei második negyedévben növekedésre számítunk"

- állítják az Erste szakemberei.

Az egyéb tételek is pozitívan alakulhattak a második negyedévben, részben a Moltól kapott osztalék elszámolása miatt. Az Erste szerint összességében a nettó korrigált profit

100,2 milliárd forintra emelkedhetett a második negyedévben, míg a korrekciók nélküli adózott eredmény 97 milliárd forint lehetett.

Az OTP 14 elemzői csoport ugyanakkor némileg szerényebb profitra, 95,8 milliárd forintra számít a számviteli adózott eredmény soron, ami 7 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A korrigált nettó eredmény 98,1 milliárd forint lehet, ez 8 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A fokozódó hitelezés és az akvizíciók miatt a nettó kamatbevétel 16 százalékkal nőhetett 169 milliárd forintra, de a díj- és jutalékbevétel is nőhetett 9 százalékkal 61,9 milliárdra éves összevetésben. A működési költség soron 12 százalékos növekedést várnak az elemzők.

1,22 milliárd forintnyi OTP-részvénnyel jutalmazta magát Csányi Sándor

Az idén is megérte az OTP Bank csúcsvezetésénél dolgozni: a Napi.hu információi szerint ugyanis csak Csányi Sándor elnök-vezérigazgató több mint 1,22 milliárd forintos értékben kapott 105 504 darab részvényt. A pénzintézet tíz vezető bankárja egyébként összesen 294 451 részvényt hívhatott le jutalomként kedvezményes árfolyamon hétfőn, melynek összértéke