Észak-Korea hazaengedett egy amerikai foglyot, a baj csak az, hogy kómában fekszik

Azért csukták le a turistát, mert emlékbe letépett egy plakátot.

A 22 éves Otto Warmbier egyetemi hallgató szülei közölték: úgy tudják, hogy a fiuk tavaly március óta kómában van.

A külügyminiszter közleménye szerint Warmbier már úton van az Egyesült Államok felé, ahol várja a családja. Az amerikai férfi szabadon bocsátásáról, egészségi állapotáról nem tettek közzé részleteket, és a közlemény nem tett említést arról sem, hogy Denis Rodman, az amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) egykori sztárja kedden újabb látogatásra érkezett a világtól elzárkózva élő, sztálinista vezetésű Észak-Koreába.

A washingtoni külügyminisztérium annyit közölt még, hogy tovább folytatja az egyeztetéseket Phenjannal más, szintén börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgárok szabadon engedése érdekében.

Őrült világ

Észak-Koreában elítélt amerikai állampolgárok az utóbbi időben többször magas rangú amerikai tisztségviselők közbenjárására nyerték vissza szabadságukat. 2009-ben Bill Clinton volt amerikai elnök észak-koreai látogatása után engedték szabadon Euna Lee-t és Laura Linget. 2014-ben James Clapper, az amerikai hírszerzési csúcsszervezet volt igazgatója juttatta haza a kémkedés címén elítélt Matthew Millert, illetve Kenneth Bae misszionáriust, akire korábban 15 évnyi kényszermunkát szabtak ki államellenes tevékenység miatt. Nem sokkal előttük nyerte vissza a szabadságát Jeffrey Fowle, akit csaknem hat hónapig tartottak fogva, mert egy Bibliát hagyott a szállodai szobájában.

Otto Warmbier szülei az AP amerikai hírügynökségnek elmondták: a fiuk úton van hazafelé egy mentőrepülőgép fedélzetén. Ők maguk egy héttel ezelőtt szereztek tudomást arról, hogy Otto 2016 márciusa óta kómában van. A szülők közölték: tudatni akarják a világgal, hogy az észak-koreai rezsim milyen brutálisan bánt el a családjukkal.

Warmbiert 2016 januárjában tartóztatták le a phenjani repülőtéren, majd márciusban az észak-koreai legfelsőbb bíróság egyórás tárgyalás után 15 évnyi kényszermunkára ítélte, miután a férfi könnyek között bevallotta, hogy ellopott egy propagandaplakátot a phenjani hotelből, ahol turistaként megszállt.

Az amerikai kormány annak idején bírálta az ítéletet, és azzal vádolta Észak-Koreát, hogy politikai túszként használja a fogva tartott amerikaiakat.

Észak-Korea rendszeresen vádolja meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát azzal, hogy azok kémeket küldenek annak érdekében, hogy megdöntsék a phenjani kormányzat hatalmát és Szöul átvehesse az uralmat a teljes Koreai-félsziget felett.