Ha Paks2, akkor tender, ha tender, akkor Mészáros: újabb nettó 3,4 milliárdos közbeszerzést húzott be a leggazdagabb magyar

Ha Paks2, akkor tender, ha tender, akkor Mészáros: újabb nettó 3,4 milliárdos közbeszerzést húzott be a leggazdagabb magyar

Újabb nettó 3,4 milliárdos közbeszerzést húztak be a NER-elithez tartozó építőipari vállalkozások. A Mészáros és Mészáros Kft. Paár Attila cégével, a WHB-vel közösen húzhat fel egy portát - számolt be az Átlátszó.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gyorsított, tárgyalásos eljárás keretében döntött egy paksi beruházás kivitelezőiről. A TED-es kiírásból kiderült, erre azért volt szükség, mert a korábbi, ugyanilyen tárgyban indult biztonsági beszerzési eljárás eredménytelen lett, az idő viszont szorít. A szerződés eredetileg becsült összértéke egyébként nettó 3,3 milliárd forint volt, Mészárosék pedig nettó 3,4 milliárdért vállalták a munkát.

A kiírás alapján „a Paks2 atomerőművi blokkok építésének terület-előkészítési feladatai között szerepel az új F7 jelű portaépület és a hozzá tartozó előszűrő épület, kerékpártároló, valamint a csatlakozó utak, térburkolatok minden szakágra kiterjedő építési-szerelési munkáinak elvégzése, melyet határidőre kell elkészíteni."

Kiemelték azt is, hogy

"ezek késedelme esetén veszélybe kerül a Paks2 atomerőművi blokkok építési munkáinak határidőre történő teljesítése."

A tender kiírása szerint a műszaki részletek egyeztetése után a Paksi Atomerőmű Zrt. a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kívánta választani, azt ugyanakkor nem tudni, hogy összesen hány gazdasági szereplővel tárgyaltak. Ami biztos, hogy csak Mészáros egyik cége és a West Hungária Bau Kft. (WHB) duó nyújtott be ajánlatot az uniós közbeszerzési értesítő szerint, és meg is nyerték a kivitelezést.

A nyertes páros feladata lesz

  • az F7 jelű új portaépület teljeskörű kivitelezése utakkal, rendészeti beléptető és objektumvédelmi rendszerek kiépítésével,
  • továbbá a holttérmentes megfigyelő rendszer bővítése is.

Nemrég írtuk meg egyébként, hogy hiába a jogerős ítélet, az Orbán-kormány továbbra is titkolná, miben egyezett meg az oroszokkal Paks 2 kapcsán, és miben módosult a 4 ezer milliárdos gigahitelre vonatkozó szerződés. Még azon az áron is próbálják elrejteni az igazságot a nyilvánosság elől, hogy ezzel semmibe veszik a bíróság jogerős döntését.

Mint kiderült, a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Pénzügyminisztérium (PM) ellen indult végrehajtási eljárásban 200 ezer forint bírságot szabott ki a tárcára, és ismét arra figyelmeztette Varga Mihályékat, hogy tegyenek eleget a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének, és adják ki Demeter Márta számára a paksi szerződés módosításával kapcsolatos dokumentumokat.

Pénzbírságot szabott ki a bíróság a Pénzügyminisztériumra Paks 2 miatt: semmibe veszik a végrehajtási eljárást

Hiába a jogerős ítélet, az Orbán-kormány továbbra is titkolná, miben egyezett meg az oroszokkal Paks 2 kapcsán, és miben módosult a 4 ezer milliárdos gigahitelre vonatkozó szerződés. Még azon az áron is próbálják elrejteni az igazságot a nyilvánosság elől, hogy ezzel semmibe veszik a bíróság jogerős döntését.