Amerikai tanácsadó: tárgyalniuk kéne a palesztinoknak Izraellel

Amerikai tanácsadó: tárgyalniuk kéne a palesztinoknak Izraellel

A palesztinoknak nem szabad leragadniuk a múltban, hanem tárgyalóasztalhoz kell ülniük - jelentette ki Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója, aki hétfőn Izraelből érkezett az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiba a két ország közötti első közvetlen repülőjárattal.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti teljeskörű diplomáciai kapcsolatok létesítésének szándékát augusztus 13-án jelentették be. A palesztin vezetés hevesen bírálta Abu-Dzabi lépését, amellyel szerinte elárulták a pánarab álláspontot, miszerint a kapcsolatok normalizálásának feltétele az lenne, hogy Izrael kivonuljon a megszállt területekről és elismerje a palesztin államiság létrehozását.

Kushner azt hangoztatta, hogy a palesztinoknak

"nem szabad leragadniuk a múltban. Tárgyalóasztalhoz kell ülniük. A béke és egy lehetőség is készen áll számukra, amint készek azt elfogadni"

- tette hozzá.

Az izraeli El Al légitársaság egyik gépével érkezett az amerikai és az izraeli békedelegáció Abu-Dzabiba. "Így néz ki a békét békéért" - írta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Twitter üzenetében.

A palesztin vezetők felháborodással reagáltak a szerintük az ügyüket gyengítő egyezségre. "A béke nem egy üres szó, amelyet bűncselekmények és elnyomás normalizálására használnak. A béke az igazságosságból ered" - írta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló Twitter-oldalán.

"Békét nem a palesztinok létezéshez való jogának elutasításával és egy apartheid rendszer kikényszerítésével teremtünk. Netanjahu apartheid rendszert ért a békét békéért alatt"

- tette hozzá.

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet szintén elítélte az Egyesült Arab Emírségeket. A Hamász szerint a repülőút a palesztin nép hátba szúrását, a megszállás elhúzódását és a palesztinok ellenállásának elárulását jelenti.

Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás várható aláírása után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.

A kétnapos látogatáson közös munkacsoportok fognak tárgyalni különféle témákban a polgári és a gazdasági együttműködésről szóló megállapodások aláírása előtt. A katonai és biztonsági egyezmények megkötését elhalasztották, miután Izraelben belpolitikai tiltakozást keltett az a hír, hogy az emírségek az Izraellel kötendő béke titkos záradékaként F-35-ös harci gépeket vásárolhat az Egyesült Államoktól. Kushner ismételten hangsúlyozta, hogy Izrael megőrzi katonai fölényét a térségben.

A Hamász leállítja az összecsapásokat Izraellel

A Gázai övezetben több mint egy évtizede uralmon lévő Hamász palesztin radikális szervezet "megállapodást" jelentett be hétfőn arról, hogy véget vet az Izraellel folytatott, augusztusban mindennapossá vált tűzpárbajnak.

"Többoldalú párbeszéd és kapcsolatfelvétel után - a legutóbbi Mohammed el-Emadi katari küldöttel zajlott - megállapodás született arról, hogy leállítják a harcok fokozódását, és a cionista agressziót a népünk ellen"

- tudatta az iszlamista szervezet közleményében.

(MTI nyomán)