Az államtitkár a sárga csillagot kereste az ellenzéki képviselőkön a Suzuki-gyár látogatása után

„Hol vannak most a sárga csillagok? Látok kitűzőket, de nem látom a sárga csillagot.”

Emlékezetes, hétfőn az ellenzéki frakciók nem éltek a napirend előtti felszólalás lehetőségével, ehelyett közösen kiálltak az esztergomi Suzuki-gyár elbocsájtott alkalmazottja ellen, aki ellen a vád szakszervezet-szervezés volt. Kedden viszont már felszólaltak a parlamentben, és egyrészt a tegnapi tanulságokat osztották meg a Fidesz-KDNP képviselőivel, másrészt olyan szakpolitikai kérdésekkel foglalkoztak felszólalásaikban, mint a családpolitika, vagy épp az otthonápolók ügye.

Kivonultak az ellenzéki képviselők a parlamentből

A rabszolgatörvény elfogadása miatti obstrukció után visszatért az ellenzék a parlamentbe, igaz csak egy-egy pillanatra. Ugyanis a frakcióvezetők nem szólaltak fel napirend előtt, hanem kivonultak az ülésteremből. Az ellenzéki képviselők is távoztak, így a kormánypárti képviselők egymást kérdezték napirend előtt.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, elnökhelyettese például leszögezte, hogy pártja egyetért abban, hogy a demográfiai válságra csak népesedési mutatók javításával lehet válaszolni, és elutasította a bevándorlást. Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a kormányzat számíthat a Jobbikra a magyar családok támogatásában és ösztönzésében, ugyanakkor véleménye szerint a családpolitika ugyanolyan kampánytéma a Fidesz számára, mint a bevándorlás-ellenesség, hiszen az utóbbi időben több tízezer külföldit telepítettek be az országba ilyen-olyan úton.

Orbán Viktor hétpontos javaslata kapcsán megjegyezte, a bejelentés óta kiderült, nem minden arany, ami fénylik.

"Csomagolhatják bárhogy, a színes papíron átsejlik, hogy mit is gondolnak Önök rólunk, magyarokról: a magyar fiatal egy szaporítani való haszonállat, amit ha kitömünk hitellel, akkor produkálja a szükséges gyermekszámokat, és ha megvan, akkor mehet az összeszerelő-üzembe a szalagok mellé, és majd valaki fölneveli a gyermeket, hiszen a szülőknek a túlóratörvénynek köszönhetően erre nem marad idejük. Fogságban még a nemesebb állatok sem szaporodnak, nemhogy azok az emberek, akik tervekkel, célokkal rendelkeznek”

- fogalmazta meg kritikáit Gyöngyösi Márton. A jobbikos politikus többek között a kiszámítható jövőkép hiányával magyarázta, hogy 600 ezren már elhagyták az országot, és még a hivatalos adatok szerint is 300 ezer fiatal tervezi ugyanezt. A frakcióvezető szerint a fiatalok nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a Fidesz-tagkönyv az előrejutás záloga.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár egyrészt azt kérdezte, hogy miért támadnak egy olyan javaslatot, ami még életbe sem lépett (az átgondolatlanságra jellemző, hogy szinte naponta változik is, igaz a főirány, a hitelfelvételre való ösztönzés változatlan). Majd jött a köztévé egyperces híradójának ötperces változata: szerinte a „tegnapi közös szeánsz” (vö.: tiltakozás Esztergomban) óta nem is törekszik a Jobbik, hogy függetlenedjen a baloldaltól, amúgy meg állandóan sértegetik a magyarokat, és akkor jöjjön egy kis multitasking:

„a Jobbik még a baloldalhoz való dörgölőzés közben is szélsőséges párt maradt”.

Sőt, Dömötör szerint még a „Jobbikkal romantikázó baloldal” is tudja, kilóg a kisnyilas gúnya. Majd arra szólította fel a jobbikosokat, hogy menjenek el a Terror Házába, és nézzék meg az Átöltözés termét – elég egyértelmű utalás, hogy szerinte az ellenzéki párt nyilasból ÁVH-s lett (a Suzuki-gyár által kirúgott alkalmazottról, a szakszervezetiség leépítéséről nem beszélt...)

Szabó Tímea (Párbeszéd) egyrészt viccesnek nevezte a Fidesz vádjait, hiszen a jelenlegi kormánypárt lett egy szélsőliberális pártból egy szélsőjobbos, másrészt felhozta, hogy Lázár János volt az, aki szerint a cigányság képtelen beilleszkedni a társadalomba.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy a Suzuki tavaly márciusban 2,6 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesült, majd annak kapcsán, hogy milyen jogfosztásokat vezetettek be a magyar munkavállalókkal szemben, megjegyezte, Orbán Viktor olyan Magyarországot akar, mint Délkelet-Ázsiában.

„Ilyet csak egy olyan miniszterelnök tesz, aki utálja az országát, és lenézi a népét”

- fogalmazott.

A rabszolgatörvényre kitérve arról beszélt, hogy nem veszik le a napirendről, és minden egyes siker magabiztosabbá teszi a hazai munkavállalókat.

Bodó Sándor államtitkár elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy már majdnem mindenki dolgozik az országban, az esztergomi akciót pedig úgy értékelte, hogy sajnálja, hogy ez ellenzéki konvojban nem ment senki Suzukival, „pedig a helyiek biztosan örültek volna naki”, valamint, hogy most a be nem engedett képviselők megláthatták, „egy munkahely komoly dolog, megvan a rendje, ott dolgozni kell, és ezért csalódottan távoztak”.

Az LMP-s Ungár Péter az otthonápolók ügyében szólalt fel (megírtuk, hogy a múlt héten a kormánypártok nem voltak hajlandóak erről beszélni), továbbra is jelezte, hogy nem történt meg a probléma teljes körű megoldása, többek között a szüleiket ápolóknak is mindössze 15 százalékkal növekedett az 55 ezer forintos havi díja. Emlékeztetett arra is, hogy a GYOD számításának a háttértanulmányát 10 évre titkosította. Ungár Péter szerint abból a támogatásból, amit a Suzukinak juttatott a kormány, ez a kérdés is megoldhatóvá válna.

Rétvári Bence államtitkár az érdemi választ megkerülve arról beszélt, hogyha az LMP-nek fontos lett volna az otthonápolók ügye, akkor december 12-én tettek volna másfél méternyi sétát, és megszavazták volna a GYOD-bevezetését (ez persze jókora csúsztatás, hiszen a vitában részt vettek az ellenzéki pártok, sőt, az ő nyomásgyakorlásuk miatt kezdett foglalkozni a kormányzat az otthonápolókkal – az első kormányzati reakció még az volt, hogy ők is csak Soros-ügynökök...).

Varju László (DK) szerint a kormányzatnak meg kellene köszönnie, hogy az ellenzék tegnap kiállt a Suzuki-gyárban dolgozók érdekében, mint ahogy azért is köszönet jár, hogy az ellenzék szembement a rabszolgatörvénnyel. A politikus szerint azt viszont csak magának köszönheti a kormány, hogy autót és hitelt kell ajánlgatnia, hogy elhitessék az emberekkel, nem családellenesek.

Bodó Sándor ugyanazokat az adatokat ismételgette, mint párperccel korábban.

A szocilista Varga László arra emlékeztette a Fidesz-KDNP-t, hogy kormányra kerülésük óta csorbították a sztrájkjogot, gyengítették a szakszervezetek, és erre húzták rá a rabszolgatörvényt. Elmondta, hogy az országos tiltakozás hatására sok cég elállta a 400 óra alkalmazásától, de vannak rossz példák, mint a stratégiai partner Suzuki is. Emlékeztetett arra a miskolci multira is, amelyik karámba zárta a tiltakozó alkalmazottait.

Dömötör Csaba válaszában kritizálta az MSZP-t, majd aztán jöttek újra a nehézfegyverek. Mivel az MSZP hétvégi kongresszusán ott volt Frans Timmermanns, és mivel hétfőn az ellenzék közösen állt ki a Suzuki-gyárnál, ezért „minden egyes ellenzéki párt bevándorláspárti”. Aztán rátért a „Jobbikkal való közös románcra” is, amit szerinte el kellene utasítania a szocialistáknak:

„hol vannak most a sárga csillagok? Látok kitűzőket, de nem látom a sárga csillagot.”

Instant nácizás politikai haszonszerzésből

Napi jegyzet - Nácivádaktól hangos a magyar közélet, de külföldről is gyakran riogatnak barna veszedelemmel. A közbeszéd lealjasodását csak fokozzák az abszurdnál abszurdabb hisztériakeltésre alkalmas kijelentések. Enyhén szólva is blődség azonban náciveszélyt láttatni a magyar politikában, hangozzék el az kormányoldalról vagy frusztrált külföldi politikusok szájából.

(Fotók: Béli Balázs / Alfahír)