Hatnapos ülés: jövő héten dönt a parlament a közvagyon alapítványokba való kiszervezéséről is

Hatnapos ülés: jövő héten dönt a parlament a közvagyon alapítványokba való kiszervezéséről is

Az Országgyűlés hatnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők ez idő alatt összesen 36 javaslatról dönthetnek és 26 általános vitát bonyolíthatnak le. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn, 13 órakor három, a közelmúltban elhunyt képviselőre: Serfőző Andrásra (MSZP), Hajdú Zoltánra (SZDSZ) és Lusztig Péterre (MSZP) emlékezéssel kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat követően az interpellációk másfél órában, az azonnali kérdések és válaszok hatvan percben hangozhatnak el.

Kedden reggel 9 órától napirend előtti felszólalásokat mondhatnak a képviselők, majd szavazások jönnek. A parlamentnek ekkor huszonhat javaslatról kell döntenie, köztük a

közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló előterjesztésről, továbbá több vidéki egyetem alapítványi formára történő átalakításáról, valamint a közbiztonság erősítését szolgáló rendészeti javaslatokról.

A határozathozatalok után öt általános vitát bonyolítanak le, a képviselők egyebek mellett az idei költségvetés módosításáról is elmondhatják a véleményüket.

Szerdán további tíz javaslatról szavaznak, így például újra dönteniük kell a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsolódó javaslatról, valamint a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezésről. A harmadik ülésnapon nyolc indítványról, egyebek mellett a kormány aktuális közlekedési és energetikai módosítási javaslatairól folytatnak általános vitákat.

Csütörtökön és pénteken hét-hét általános vitára kerül sor. Terítékre kerülnek a vagyongazdálkodást, az otthonteremtést, az agráriumot, az ingatlan-nyilvántartást és a koronavírus-járványt érintő változtatások is.

A parlament ülése május 3-án, hétfőn ér véget, amikor a képviselők kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.