Kormányrendelet: aki oltatlan, fizetnie kell a PCR-tesztért a halasztható műtétek előtt

Kormányrendelet: aki oltatlan, fizetnie kell a PCR-tesztért a halasztható műtétek előtt

A halasztható műtétek, a tervezhető fogászati kezelések és rehabilitációs ellátások előtti kötelező tesztről péntek este jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben - szúrta ki a Népszava

Az ilyen egészségügyi ellátásokra jelentkező személy ellátásához, s egyúttal annak kísérője számára is az alábbi feltételeket szabják:

  • koronavírus elleni védettség megléte,
  • 48 óránál frissebb, negatív PCR-teszt,
  • vagy a beavatkozás napján végzett negatív teszt.
A PCR-tesztért csak annak nem kell fizetnie, aki kiskorú, akinél felmerült a vírusfertőzés gyanúja, vagy a szakorvosi vélemény értelmében nem kaphat vakcinát. A 18 éven aluli kísérője szintén mentesül a teszt megfizetése alól.

A rendeletet egy korábbi állásfoglalás előzte meg az alapvető jogok biztosa részéről: eszerint megállapították, hogy az ellentétes a jogállamiság elvével és jogsértő az oltatlanok fizetős tesztelése. Kozma Ákos ombudsman aggályai a fizetős PCR-teszt kapcsán arra is kiterjedtek, hogy eleddig elmaradt a magasabb szintű szabályozás, s csupán egy körlevélben rendelte ezt el Kásler Miklós. Ezt pótolta most a kormány friss rendelete.

Azt a Kásler Miklós vezette Emmi már korábban is közölte, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem szükséges a PCR-teszt, viszont aki nem oltatja be magát, saját költségére kérhet PCR-tesztet, és gyorstesztet.