Töredékére csökkentették büntetését a párosnak, akik kivégezték idős szállásadójukat

Töredékére csökkentették büntetését a párosnak, akik kivégezték idős szállásadójukat

Jelentősen enyhítették pénteken annak a zalaegerszegi párnak az első fokon kiszabott büntetését, amelynek tagjai 2020-ben halálra verték szállásadójukat.

A Pécsi Ítélőtábla közleményében felidézte: a sértett befogadta házába az elsőrendű vádlottat, a börtönbüntetéséből feltételesen szabadlábon lévő 39 éves férfit és várandós élettársát, majd a gyermeküket is.

A pár és a férfi testvére 2020. február 17-én együtt italozott a sértettel. A fivér lefeküdt, a vádlottak és a sértett azonban tovább beszélgettek, majd szóváltás alakult ki közöttük. A férfi megütötte az idős szállásadót, aki ezután bement a szobájába. A vádlottak követték és mindketten bántalmazták: a földön fekvő áldozatot tíz-tizenöt percen keresztül ütötték és rugdosták.

A férfi testvére, hallva a sértett nyöszörgését, mentőt akart hívni, de az elsőrendű vádlott kivette a kezéből a telefont, és megszakította a hívást.

Miután a bántalmazott házigazdán nem tapasztaltak életjeleket, a fivérek a gyermekkel elhagyták a házat, a nő pedig a holttest köré ruhaneműket tett és meggyújtotta.

A bűncselekményről az elsőrendű vádlott testvére tett bejelentést.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly októberben, elsőfokon az élettársakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek, és az elsőrendű vádlottat 20, a másodrendűt 18 év fegyházra ítélte.

A védelem fellebbezése után a Pécsi Ítélőtábla a cselekményt társtettesként elkövetett, halált okozó testi sértésnek minősítette, és az elsőrendű vádlott büntetését 7 év 6 hónap, a másodrendűét 4 év 6 hónap börtönre enyhítette. Az ítélet jogerős. A tájékoztatás nem tért ki arra, miért csökkentették a büntetés mértékét.