Izgulhatnak a baranyaiak: 15 településen szűnhet meg a háziorvosi ügyelet

Majd kilencezer embert érinthet az intézkedés.

"Sok tekintetben mintaszerűen működik a pécsváradi háziorvosi ügyelet, a nálunk már hosszú évek óta működő egészségközpont is olyan centrum, amelyhez hasonlóakat tekint mintának a kormány" - nyilatkozta a portálnak Zádori János.

A településvezető szerint végleges megszüntetésről szó sincs,

a szolgáltatás átmeneti felfüggesztését viszont valóban elhatározták, mert szerintük rendszerszintű problémáról van szó, amit már jeleztek a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának.

Pogácsás Tibor válaszát még nagyon várják, és bíznak abban, hogy az pozitív lesz, és kapnak egy átmeneti segítséget, majd valamiképpen a helyzet rendezését.

A polgármester emlékeztetett: ahhoz, hogy egy háziorvosi körzet nyereséges legyen, kb. 20 ezer főre lenne szükség, náluk azonban még Hidas kilépése előtt is épphogy 10 ezer fő felett voltak, de így még tovább nőtt az az összeg, amelyet a településeknek hozzá kellene tenniük az állami normatíva kiegészítéséhez,

amit egyszerűen nem bír el a költségvetésük, mert mostanra két-két és félszeresére nőtt a kötelező hozzájárulás mértéke.

Hidas volt ugyanis a második legnagyobb település, Mecseknádasdon és Pécsváradon kívül viszont kis falvakról van szó.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Pécsvárad tízmilliós segítséget kért az államtól a háziorvosi szolgáltatás fenntartásához, a településvezető szerint pedig állami szinten kellene rendezni a kérdést.

Pécsváradon ezenfelül működik egy labor, aminek fenntartási költségét szintén Pécsvárad vállalja, ettől azonban az alapszolgáltatásra ugyanúgy be kell tenni a súlyos százezreket és milliókat a település méretétől függően.

Pécsváradon a négy háziorvosi körzetből háromban ráadásul nyugdíjas szakemberek dolgoznak, de a polgármester szerint ők gondoskodni fognak saját utánpótlásukról.

Van, ahol 12 éve nincs háziorvos

A Borsod megyei Felsőtelekesnek tizenhárom éve nincs saját háziorvosa, a helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. A közeli Szuhogyban 2006 óta üres a körzet, míg a Nógrád megyei Szirákon öt éve nem találnak háziorvost. Két helyettes doktor látja el a falut - számolt be a Hírtv.