Belügyminisztérium: Nem reális a pedagógusok követelése

Belügyminisztérium: Nem reális a pedagógusok követelése

Nem lesz itt rendes béremelés és óraszámcsökkentés sem.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban azt kérték, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül, a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

A Telex cikke szerint azonban az oktatást is felügyelő Belügyminisztérium nem támogatja a pedagógusok szakszervezetek követeléseit.

Nagyobb mértékű emelés akkor lehetséges, ha a gazdaság jól teljesít

- írta válaszában a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium.

Jobbik: leszavazta a Fidesz a rendvédelmi illetményalap megemelését

Nem támogatta sem a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti többsége, sem pedig a Pénzügyminisztérium a rendvédelmi illetményalap emelését, amelyet a jobbikos Sas Zoltán javasolt a jövő évi költségvetéshez beadott módosításában - hívta fel a figyelmet szerda délelőtti közleményében a Jobbik.

Azzal a követeléssel kapcsolatban, hogy a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege emelkedjen A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára, a Belügyminisztérium kitérő választ küldött.

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében idén ugyan külön bérszabályozás nem történt, azonban a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett. Munkájukra nagy szükség van

- tették hozzá.

Nem igaz, hogy nyáron nem dolgoznak a pedagógusok: sokuk árufeltöltőként próbál megélni

Az alacsony fizetés miatt egyre több pedagógus kényszerül arra, hogy a vakáció alatt is munkát vállaljon - erről beszélt az Indexnek a Pedagógusok Szakszervezetének két vezetője. A cikkből kiderül, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa, valamint a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint a klasszikus táboroztatás mellett a kereskedelemben is sokan helyezkednek el átmenetileg, a tanárok az élelmiszerüzletekben nemegyszer még részmunkaidőben is többet keresnek, mint az iskolában.

A belügy is elismerte, hogy a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és ezzel párhuzamosan mindenhol csökken a fiatalok száma.

Ezért nagyarányú óraszám-csökkentés jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak

- írták az óraszám-maximálással kapcsolatos kérésre válaszul.