A pedagógusok túlnyomó többsége nem nyitná az iskolákat április 19-én

A pedagógusok túlnyomó többsége nem nyitná az iskolákat április 19-én

Korai, elhamarkodott és veszélyes a kormány április 19-re tervezett általános iskola, illetve óvoda nyitása

- mondta Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös online sajtótájékoztatóján ahol bemutatták az iskolanyitásról készült felmérést.

A PSZ elnöke megköszönte az oltásban résztvevő egészségügyi dolgozóknak a munkáját akik, mint fogalmazott a szabadidejüket is feláldozták, hogy a tanárok, a gyerekek és a szülők biztonságban legyenek. Szabó Zsuzsanna szerint jó döntés volt, amikor a középiskolák vonatkozásában módosított a kormány, hiszen ez fontos volt főleg az érettségi előtt álló diákoknak, de mint rámutatott, a felmérés eredménye is azt támasztja alá, hogy veszélyes a korai nyitás, mivel kevés információ érkezik a szülők a gyerekek felől.

A PSZ és 21 Kutatóközpont közös kutatása szerint a megkérdezett közel 10 ezer pedagógus 87 százaléka gondolja úgy, hogy április 19-én ne nyisson minden nevelési és oktatási intézmény, de a fokozatos áprilisi nyitást is 62 százalékuk nem támogatná

- mondta Galgóczi Eszter, a 21 Kutatóközpont elemzője.

Az április végi újranyitás esetén a pedagógusok 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bemenne a munkahelyére és megtartaná jelenléti oktatásban az óráit, foglalkozásait, ha április 19-én újranyitnának az oktatási-nevelési intézmények. A második legnépesebb csoportot azok alkották (21 százalék), akik csakis kizárólag tantermen kívüli oktatást folytatnának nyitás esetén. Valamivel kevesebben, a pedagógusok 18 százaléka a jelenléti oktatás valamilyen volumenű és idejű megtagadását prognosztizálja, például táppénzre megy, szabadságot vesz ki, megtagadja a munkavégzést abban az esetben, ha vissza kéne térnie április 19-én a jelenléti oktatásra. 

Érdekessége a felmérésnek, hogy a pedagógustársadalom az április 19-i újranyitás esetén diákjaikat még kevésbé éreznék járványügyi szempontból biztonságban, mint saját magukat. A pedagógusok 81 százaléka válaszolt úgy, hogy tanítványait egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban jelenléti oktatásban

- hívta fel a figyelmet Fényes Csongor, a 21 Kutatóközpont elemzője.

Általános vélemény volt, hogy abban az esetben nyisson ki minden nevelési és oktatási intézmény, ha az országban 100 000 lakosra vetítve hetente 100-nál alacsonyabb a fertőzöttek száma. A többség pedig úgy látja, ebben a tanévben már ne nyissanak ki újra a középiskolák. Elhangzott még, hogy egy korábbi kutatás szerint a szülők több mint 76 százaléka nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását. Közel 30 százalékuk bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én, mindössze 34 százalékuk jelenti ki, hogy biztosan visszaengedi, 33,5% azonban nem akarja visszaengedni.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azzal zárta az online tájékoztatót, hogy nem igaz amikor a kormány azt állítja, a pedagógusok nem akarnak dolgozni, mert a felmérés ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Szabó Zsuzsanna pedig hozzá tette, a kutatás eredménye alapján kezdeményeznek egyeztetést a minisztériummal.