A pedagógus szakszervezetek nemzetközi bíróságig is vihetik az ügyüket

A pedagógus szakszervezetek nemzetközi bíróságig is vihetik az ügyüket

Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is

- nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának a péntek este megjelent rendeletre reagálva, mellyel megtiltották számukra, hogy valódi sztrájkot szervezhessenek az iskolákban. Gosztonyi Gábor szerint a kormány húzása nemcsak a sztrájkjogot alkotmányos alapjogként rögzítő Alaptörvénnyel, de az uniós jogrenddel is szembemegy.

A PSZ elnöke hozzátette, éppen ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát is tájékoztatták a kialakult helyzetről, így hamarosan az Európai Parlament és az Európai Bizottság is értesülhet a történtekről.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta, hogy attól sem riadnak vissza, hogy nemzetközi bíróságra vigyék az ügyet. Közben a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését és a sztrájkbizottsági egyeztetéseket is folytatják.

Szerinte az is elfogadhatatlan, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár az elégséges szolgáltatásokról már nem, csak a szakszervezetek követeléseiről hajlandó tárgyalni. Nagy hozzátette, erről csakis a bíróságnak van joga dönteni, ami után kiderülhet, hogy egy sebtében összetákolt rendelet felülírhatja-e Magyarország törvényeit.