Márciusban újra kezdik a pedagógusok

Márciusban újra kezdik a pedagógusok

Legközelebb márciusban kaphatnak új lendületet az oktatás helyzete miatti tiltakozások

- Pirint Gergő a tiltakozó diákokat összefogó Egységes Diákfront aktivistája a Magyar Hangnak.

Március közepéig sem intézményi szintű, sem általános megmozdulást nem szerveznek, vidéki városokban azonban lesznek fórumaik. Az első ilyenre várhatóan Győrben kerül sor, de pontos dátumot és helyszínt a mozgalom aktivistája egyelőre nem tudott megnevezni.

A diákfront arra készül, hogy márciusban több civil szervezettel közösen demonstráljanak március 14-én és 15-én a Hősök terén és az Andrássy úton. A Civil Sugárút elnevezésű rendezvényen többek között lesznek alternatív tanórák, foglalkozások. Március 14-én este szeretetvacsorával várják az érdeklődőket, éjszakára pedig virrasztást szerveznek a hősök emlékére. Az esemény záró programja 15-én délután 3 órakor kezdődik a Hősök terén, ahonnan a demonstrálók együtt vonulnak a Károly körúton, az Astorián és a Szabad sajtó úton keresztül az Erzsébet hídig.

Az esemény szervezésében többek között részt vesz a ADOM, az aHang, az Amnesty International, a Civil Közoktatási Platform, az Egységes Diákfront, a Magyar Újságírók Szövetsége, a PDSZ, a Számoljuk Együtt, a a Tanítanék!, a Társaság a Szabadságjogokért és Védegylet is.

Márciusban folytatódni fognak a pedagógusbérek rendezését követelő demonstrációk

- ezt már Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke mondta a Magyar Hangnak

A PDSZ vezetője közölte, március 16-tól - tehát közvetlenül a 14-15-i demonstráció után - a szakképzésben dolgozók is megkezdik határozatlan idejű sztrájkjukat. 

A kormány csaknem egy éve - 2022. március 9. óta - nem reagál a szakszervezet sztrájktárgyalás-kezdeményezésére, annak ellenére, hogy ez törvényben foglalt kötelessége lenne.

Tavaly december 28-án újból egyeztetést kezdeményeztek a kormánnyal, amire szintén nem érkezett reakció, ezt követően pedig bírósághoz fordultak, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki tárgyalófélnek. Kapcsolatfelvételre azonban ezt követően sem került sor, így január 31-én a közel hetven szakképzési intézmény közül 11-ben megtartották a figyelmeztető sztrájkot. Amennyiben március 16-ig a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz, az erődemonstrációt folytatja a PDSZ.

Nagy Erzsébet tájékoztatása szerint a szakképzésben dolgozók követelik, hogy állítsák vissza közalkalmazotti státuszukat, amelyet néhány éve vett el a kormány egyetlen tollvonással. Így erre körre egyrészt nem vonatkozik a pedagógusi bértábla és a beígért béremelés. Ráadásul a túlórák és plusz munkák elszámolásában is hátrányt szenvednek, mivel esetükben nem havi, hanem éves munkaidőkeret van érvényben. 

A március közepétől a szakképzési dolgozók és a közalkalmazotti státuszú pedagógusok sztrájkja párhuzamosan fog zajlani, hacsak addig nem lép a kormány

- tette hozzá a PDSZ elnöke.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levelet is írtak az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, amelyben felhívták az uniós döntéshozók figyelmét, hogy a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak.