Megvan a Xántus Gimnázium válasza a bruttó 203 ezerért meghirdetett tanári állásokról

Megvan a Xántus Gimnázium válasza a bruttó 203 ezerért meghirdetett tanári állásokról

Közzétették a tájékoztatást az iskola honlapján.

Ismeretes, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium a profession.hu álláshirdető portálon délutános takarító, angol nyelven tanító történelemtanár és matematikatanár állásokat hirdetett meg, előbbit nettó 200 ezer, utóbbiakat bruttó 203 ezer forint fizetéssel.

Hamarosan kiderül, miért keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt egy fővárosi iskolában

Plasztikusan tükrözi a hazai közoktatás helyzetét, hogy a profession.hu álláshirdető oldalon a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium délutános takarítót, angol nyelven tanító történelemtanárt és matematikatanárt keres, ám utóbbi két beosztásban alacsonyabb bérezést kínál.

Ennek kapcsán lapunk megkereste a szóban forgó gimnáziumot, mi indokolja ezt a bérezésbeli eltérést. Választ azonban későbbre ígértek a középiskola honlapján.

Időközben meg is jelent a tájékoztatás az iskola honlapján. Ebben azt írják, a gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Mivel az intézmény alapítványi fenntartású, az állami intézményektől eltérően álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni - fűzték hozzá.

Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre („bérezés a Pedagógus bértábla szerint”), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően

- fejtették ki.

A Xántus János Gimnázium kérdéses hirdetései kapcsán pedig közölték, hogy azokban a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés 57 ezer forintos összegét és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft).