Pedagógusok Szakszervezete: a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben dolgozókat

Pedagógusok Szakszervezete: a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben dolgozókat

A minisztérium az írásos jelzésekre csak semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben foglalkoztatottak jogos igényeit és problémajelzéseit - fogalmaznak friss közleményükben.

Kiemelték:

A 2023. évre ígért 10+5% béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél (pl. alapítványi intézményeknél) még meg sem kapták az oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti. A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak – akik egyébként is súlyos bérhátrányba kerültek, mert az emeléseknél rendre megfeledkeznek róluk – béremelése még napirenden sincs.

Hangsúlyozták, hogy bár a szakképzésért felelős minisztérium nem szokta megköszönni a munkavállalóktól érkező problémajelzéseket, az állandósult jogszabálymódosítások mégis igazolják a problémák létezését. "Most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni" - jegyezték meg.

A minisztérium az írásos jelzésekre csak semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs. A propagandát szolgáló kommunikáció mögött az iskolák egy részében nemcsak a központi béremelésre, hanem pl. munkaruhára sincs fedezet, az oktatók a kaotikus munkajogi helyzet mellett a szakképzés tárgyi feltételeiben is súlyos lemaradásokról számolnak be.

- írják.

A PSZ arra kéri a szakképzésért felelős minisztériumot, hogy ne a fenntartókra és a munkáltatókra hárítsa a felelősséget, hanem gondoskodjon legalább az ígért béremelésekről, és kezdjen érdemi párbeszédet a szakképzést sújtó problémákról!

Címlapkép: MTI