Pedagógusok, politikusok és pocsék idő - a főváros a nemzeti ünnepre készül

Mit kíván a magyar nemzet? Tüntetők, ellentüntetők, tanárok, és a teljes politikai paletta.

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által idén is a "Tisztelet a bátraknak" jelmondattal szervezett központi rendezvények reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere pedig köszöntőt. (Ez nyilván csak attól lesz érdekes, mert 10 órától a Demokratikus Magyarországért mozgalom hívei szintén a Múzeum körúton lesznek, így előfordulhat, hogy megzavarják egymás megemlékezését az ellenérdekelt felek).

Szintén a hagyományokhoz híven délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

A múzeumkerti ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai Várba, ahol egész nap színes programokkal várják az érdeklődőket.

A budai Várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon koncertekkel várják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is egész nap programokkal várják a családokat.

Egész napos megemlékezés, vagy valami ahhoz hasonló:

- 9.00: Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök. (Kossuth tér)

- 9.30: A Demokratikus Koalíció elnöksége - emlékezve az 1848-as forradalom hőseire - koszorút helyez el a Pilvax Káváháznál. Az eseményen Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sajtónyilatkozatot tesz. 

- 10.00: A Lehet Más a Politika 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Pilvax étteremben. Beszédet mond Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető- helyettese és Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője. 

- 10.30: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója - díszünnepség a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester.

- 11.00: A Szabad Sajtó Díj átadása. Az ünnepségen köszöntőt mond Tóbiás József, az MSZP elnöke. 

- 13.00: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeznek a Liberálisok. Beszédet mond Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke és Seres Artúr egyetemi hallgató. (Szintén a Pilvax köz).

- 13.30: A Jobbik március 15-i ünnepi megemlékezése. Felszólal Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális és oktatási bizottságának elnöke, Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. (Március 15. tér)

- 13.30: Mit kíván a magyar nemzet? címmel tüntetést tart az MSZP. Beszédet mond: Nyakó István szocialista politikus, Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes, Totyik Tamás pedagógus, Görög Ákos gimnazista és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. (NVI székház előtt - a helyszínt a Fradi Security biztosítja :) )

- 14.00: Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere Semmit a népről a nép feje felett! címmel ünnepi megemlékezést tart. (Városliget).

- 15.00: "Tanítanék!" - tüntetés az oktatás szabadságáért a Tanítanék Mozgalom szervezésében. (Hősök tere).

A police.hu oldalon megtudhatja merre közlekedjen autóval, a bkk.hu-n pedig arról értesülhet, hogy mely tömegközlekedési eszközzel juthat el a kívánt rendezvényre.