33 ezer forintot vontak le egy két órán át sztrájkoló tanár fizetéséből

33 ezer forintot vontak le egy két órán át sztrájkoló tanár fizetéséből

Az érintett tanár a PDSZ-nek azt írta, hogy így a továbbiakban nem tud már sztrájkot vállalni.

Egy Pest megyei középiskolai tanár októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le az illetékes tankerület két óra sztrájk miatt - írja a Szabad Európa. A bércsökkentéssel büntetett pedagógus október 5-én vett részt egy tiltakozó akcióban tanár kollégáival, diákokkal és szülőkkel együtt, ezt pedig le is jelentette a Dunakeszi Tankerületi Központnak, mégis a kelleténél jóval több levonással sújtották. Ezután panaszával a Peagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) fordult.

Az összeget a valóban kiesett órák számától függetlenül vonták le a 25 éve tanító középiskolai tanár béréből, holott a sztrájktörvény értelmében csak a kiesett munkaidőre eső bérrel csökkenthetné a fizetést a munkaadó. A 33 ezres levonással szemben a matematikát és informatikát tanító pedagógus túlóradíja csupán bruttó 4 ezer forint.

Az érintett tanár a PDSZ-nek azt írta,

ha valóban ennyivel kevesebbet kap kézhez, megélhetése miatt a továbbiakban nem tud már sztrájkot vállalni.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint nem egyedi esetről van szó, és ezzel is a sztrájkoló pedagógusok kedvét próbálják elvenni. A szakszervezet vezetője úgy véli, az érintett tanárral szemben jogellenesen jártak el, mivel ilyen nagyságú bércsökkentés egy teljes nappal számolva sem jöhetett volna ki.

Hasonló levonások esetén azt javasolja a tanároknak, hogy forduljanak a PDSZ-hez, mivel felveszik a kapcsolatot az adott tankerülettel, és utánajárnak az ilyen ügyeknek. Nagy Erzsébet hozzáfűzte, a tiltakozások miatt fizetéslevonást elszenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból. 

November 18-ra hirdették meg a következő egységes országos sztrájkot, hogy elérjék a pedagógusbérek emelését és a munkaterhek csökkentését. A szakszervezetek és kormány között eddig lezajlott tárgyalások ugyanis nem jártak kézzelfogható eredménnyel.