Pegasus-delegáció vezetője: súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon

Pegasus-delegáció vezetője: súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon

Minden jel arra mutat, hogy súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon

- jelentette ki az Európai Parlament (EP) Pegasus kémszoftvert vizsgáló bizottsága Magyarországra küldött delegációjának vezetője a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Jeroen Lenaers (EPP, Hollandia) angol nyelvű beszédében azt mondta, egyáltalán nem tartja meggyőzőnek a magyar hatóságok magyarázatát.

A vizsgálóbizottság elnöke azt hangoztatta, hogy a magyarországi jogállamisági helyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban: az intézmények nem az állampolgárokat szolgálják, hanem a kormány politikai céljait.

A delegációvezető sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány röviddel érkezésük előtt és megfelelő indoklás nélkül elutasította meghívásukat a párbeszédre.

Varga Judit összeesküvés-elméleteket gyártott és külföldi befolyásolást emlegetett, ami nevetséges. A magyar igazságügyi miniszter nem tiszteli a demokratikus eszmecserét, a párbeszéd "nem tartozik a kormány munkamódszerei közé"

- mondta Lenaers aki szerint a meghívásuk elutasítása sokat elmond, miközben sem a magyar, sem a lengyel kormány "nem tűri az ellenőrzést".

Azt mondta, nem kaptak választ arra, miért figyeltek meg olyan sok embert a magyar hatóságok.

Valóban ilyen nagy veszélyt jelentenek újságírók, tüntetők? A magyar hatóságok általános okot, nemzetbiztonsági indokot hoztak fel, ez alapján "bárkit megcéloztak". Ez azonban ellenkezik az irányelvekkel, az uniós jogszabályokkal.

- jelentette ki a delegáció vezetője.

Jeroen Lenaers arra szólította fel a magyar kormányt: ne használja a tágan értelmezhető nemzetbiztonsági indokot a kémszoftverek használatakor.

Nem megfelelő a jogorvoslat lehetősége. Az embereket nem értesítik arról, hogy megfigyelték őket, ami ellenkezik az európai emberi jogi bíróság esetjogával. A magyar állampolgárok megérdemlik, hogy elszámoltatható és átlátható intézményeik legyenek.

Lenaers.közölte, várhatóan áprilisra véglegesedik a több ország vizsgálatán alapuló jelentés.

Sophia in 't Veld vizsgálóbizottsági jelentéstevő hangsúlyozta, a jogállamiság egészét rombolja, ha éppen azokat célozzák meg a kémszoftverekkel, akik alapvető fontosságúak a demokráciában: újságírókat, civil szervezetek képviselőit, ellenzéki politikusokat.

Ennek dermesztő a hatása sok emberre, akik azon gondolkodnak, vajon ők is érintettek-e. A kémszoftverek mélyen behatolnak a magánéletbe. Nem csupán a beszélgetéseket hallgatják le, hanem a mobiltelefonok teljes tartalmát átveszik. Hozzáférnek minden képhez, levélhez, az összes kommunikációs előzményhez.

Sophia in 't Veld szerint a magyar kormány úgy érvelt, hogy nem tartozik rájuk a téma.

Ez azonban tévedés. A kémszoftverek ügye egész Európáé, minden tagállamé. Ezekkel a programokkal választásokat is befolyásolni lehet

- jelentette ki.

Sophia in 't Veld arra szólította fel a magyar kormányt, hogy mivel Magyarország az EU része, be kell tartania a közösség szabályait és gyorsan rendezni a helyzetet.

(MTI)