Elítélték a kormányt a lehallgatások miatt

Elítélték a kormányt a lehallgatások miatt

Az EP illetékes különbizottsága, az INGE elítélte a magyar kormányt a Pegasus kémszoftver használata és a Kínai Kommunista Párt egyetemének a Fudannak Európába telepítése miatt

- számolt be Facebook oldalán a döntésről Donáth Anna.

A Momentum elnöke szerint a most elfogadott jelentéssel európai szintre emelkedett a probléma, amit nap mint nap érzékelünk a hazai közéletben:

a kínai és orosz kormány a saját geopolitikai céljainak elérésére használja a magyar kormányt, és sérti meg Magyarország szuverenitását. A magyar kormányon keresztül ezek a keleti diktatúrák dezinformációs kampányokat indítottak, destabilizálják a régiónkat, a Fudan Egyetem pedig egy újabb eszköz lesz a Kínai Kommunista Párt kezében.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Donáth Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pegasus ügyét ki kell vizsgálni, ki kell derülnie, hogy pontosan kik, és miért kémkedtek újságírók, ellenzékiek, államtitkárok és ügyvédek magánéletében.

Ezért is kezdeményeztük frakciótársaimmal, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását. 

A most elfogadott jelentést márciusban tárgyalja az Európai Parlament.