Budapestre jön az EP Pegasus-bizottsága, de nem biztos, hogy bejutnak Varga Judithoz

Budapestre jön az EP Pegasus-bizottsága, de nem biztos, hogy bejutnak Varga Judithoz

Négy nap múlva érkezik a fővárosba a Pegazus-ügyben vizsgálódó uniós szakbizottság, de jelen állás alapján Varga Judit miniszter még arra sem válaszolt, hogy egyáltalán fogadja-e őket. 

A Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát hallgatta meg csütörtök délelőtt az Európai Parlamentnek az illegális megfigyelésekkel foglalkozó különbizottsága (PEGA). A szaktestület küldöttsége jövő héten kétnapos tényfeltáró látogatást tesz Magyarországon, az eszmecsere az erre való felkészülést szolgálta - írja a Népszava.

A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretne Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket – mondta bevezetőjében Jeroen Lenaers bizottsági elnök. A bizottság február már járt Lengyelországban, Görögországban és Cipruson, illetve Izraelben, a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO cég székhelyén.

A másfél órás csütörtöki ülésen elhangzottak arról árulkodtak, hogy mind a parlamenti szakbizottság, mind az áldozatok sötétben tapogatóznak, amikor megpróbálják feltárni, hogy pontosan kik és miért vetették be a Pegasus kémszoftvert több száz ember ellen. A botrány kirobbanása óta a magyarországi hatóságok nem léptek kapcsolatba az áldozatokkal és nem kértek bocsánatot tőlük.

Mint elhangzott, az országgyűlési jegyzőkönyveket évtizedekre titkosították, a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálata pedig nem talált semmi törvénysértőt abban, hogy a Pegasust felhasználták újságírók, üzletemberek és politikusok ellen.

A PEGA két meghívottja, Dercsényi Dávid újságíró és a kanadai-belga állampolgárságú Adrien Beauduin egyaránt 2019-ben került a magyarországi szolgálatok célkeresztjébe. Mindketten a nemzetközi tényfeltárók által nyilvánosságra hozott listáról értesültek arról, hogy a telefonjaikra Pegasus kémszoftvert telepítettek. És mindketten meglepődtek, hogy mennyi pénzt költöttek a lehallgatásukra.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használták fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

A NAIH vizsgálatának eredménye szerint több olyan embernél is alkalmazta a Pegasust a nemzetbiztonsági szakszolgálat, akiknek a neve megjelent a sajtóban. Az ügyben politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók is érintettek. Százas nagyságrendű esetet vizsgált meg a NAIH, ezek mindegyike megfelelt minden törvényességi kritériumnak. A megfigyelések indokaként nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoztak a megrendelők.