Peking és Washington stabilizálta kapcsolatait a kínai külügyminiszter szerint

Peking és Washington stabilizálta kapcsolatait a kínai külügyminiszter szerint

Vang Ji szerint megállt a kétoldalú kapcsolatok romlása, miután hatalmas erőfeszítéseket tett a két fél.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok stabilizálódtak az elmúlt évben, mert a két vezető gazdaság fokozta a párbeszédet nézeteltéréseik leküzdésére - jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter.

Peking és Washington viszonya az elmúlt években megromlott, és vitáik megsokasodtak, a Tajvannal fenntartott kapcsolatok okán, a technológiai versengéssel és az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban is - emlékeztet az MTI.

Washington tavaly több magas rangú tisztviselőt küldött Pekingbe, és novemberben Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping találkozott San Franciscóban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján.

"Hatalmas erőfeszítések révén a két fél újrakezdte a párbeszédet és a kommunikációt, megállt a kétoldalú kapcsolatok romlása, a viszonyt stabilizálódott"

- szögezte le kedden Vang.

A tárcavezető Kína diplomáciai erőfeszítéseit értékelve elismerte, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatok "komoly nehézségekbe" ütköztek 2023 elején. Mint fogalmazott,

Peking "világosan kifejezte álláspontját, és követelte, hogy az Egyesült Államok változtassa meg Kína-felfogását, és térjen vissza a racionális és pragmatikus politikához".

(Címlapkép: Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal az Egyesült Államok és Kína diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Pekingben 2024. január 5-én. MTI/AP/Andy Wong)