Pelikán elvtárs esete a kormánnyal

A kormányzás egyre jobban emlékeztet A tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal – mondta Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetügyért felelős államtitkára.

„Szent Pál szerint, ha felebarátod vétkezik, először négyszemközt kell meginteni, és csak akkor szabad a nyilvánosság elé lépni a kritikával, ha nem hallgat a jó szóra. Az elmúlt fél évben nyilvánosan nem bíráltam a kormányt, négyszemközt viszont Kövértől Pintérig sokaknak elmondtam a kifogásaimat, eredmény nélkül. Most letelt az önként vállalt szilencium, így senki nem állíthatja, hogy azért fogalmazom meg a kifogásaimat, mert savanyú a szőlő” – mondta Illés Zoltán a Népszabadságnak adott interjújában. Az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára kifejtette, bár az akkori kormányban még csak annyi változás volt a korábbiakhoz képest, hogy a szakterület vezetőjét nem miniszternek, hanem államtitkárnak hívták, most a vízügy a Belügyminisztériumnál van, a „zöld” szakterületek pedig olyan államtitkársághoz tartoznak, ahová a hungarikumok is.
 
Illés megjegyezte, V. Németh Zsolt kiváló vidékfejlesztési politikus, de nincs szakmai tudása a környezet- és természetvédelemről, nem ért hozzá. „Ezzel az erővel belőlem is lehetne mondjuk egészségügyi államtitkár vagy kórházigazgató: szépen meg tudom kötni a nyakkendőmet, doktorim is van, de azért képtelenségnek tartanám, ha holnaptól műtenem kellene. A jelenlegi kormányzás egyre jobban emlékeztet A tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal” – fogalmazott Illés Zoltán. Arról is beszélt, vannak olyanok, akik valamiféle balos elhajlásnak vagy a gazdagok hóbortjának tartják a környezet- és természetvédelmet, „de az uralkodó felfogás szerint csak egy fölösleges akadály a gazdasági tervek megvalósítása útjában”.
„Az előző kormányban még érvényesült egyfajta egyensúly az értékek és az érdekek között, mára csak a nyers érdekek maradtak”
– jelentette ki.
 
Illés szólt arról a „megmagyarázhatatlan előterjesztésről” is, hogy napelemekre, szélerőművekre és a hőszivattyúk fő alkatrészeire is termékdíjat kell kivetni. Ilyet szerinte csak az ír le, aki „bármi áron eleget akar tenni annak a felülről jövő elvárásnak, hogy be kell bizonyítani: a megújulók drágábbak az atomnál”. Illés L. Simon Lászlóra, a Miniszterelnökség államtitkárára utalva azt mondta, „nálunk eközben egy költő ismerteti a kormány álláspontját arról, hogy éjjel nem süt a nap, ezért a napenergia megbízhatatlan”.
 
Illés Zoltán 1994-től 2003 májusáig a Fidesz alelenöke volt, több ciklusban országgyűlési képviselő. 2014-ben a választásokon nem indították, és a harmadik Orbán-kormányban sem kapott pozíciót. Illés Zoltán az interjút azzal zárta:
„A második kétharmad nagy lehetőség lehetett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, hogy bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba.”