Az Öböl-menti viszály miatt totálisan összeomlott a Perzsa-öböl légi közlekedése

A nagy arab légitársaságok leállították a járatokat.

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom hétfőn jelentették be, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával vádoltak meg. E négy ország mellett a Maldív-szigetek, valamint Jemen és Líbia Szaúd-Arábia által támogatott kormányai ugyancsak megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Katarral.

Dubaj repülőterein legalább 27 járatot töröltek, miután hat arab légitársaság "új utasításig" felfüggesztette katari járatait. Szaúd-Arábia légiközlekedési hatósága érvénytelenítette a Qatar Airways működési engedélyét, és úgy döntött, hogy 48 órán belül bezárja a katari légitársaság irodáit, ami azt jelenti, hogy a Qatar Airways szaúdi kirendeltségein dolgozó külföldiek elveszítik munkavállalási és tartózkodási engedélyüket is. Bahrein ugyancsak úgy döntött, hogy visszavonja a Qatar Airways repülési engedélyét.

A Qatar Airways már előzőleg azonnali hatállyal felfüggesztette a szaúdi királyságba, az Egyesült Arab Emírségekbe, a Bahreinbe és Egyiptomba irányuló járatait. Katar fővárosában a Hamad nemzetközi repülőtér, a 2014-ben átadott, a világ egyik legfényűzőbb légikikötője szinte üres volt kedden, az utasfelvételi pultok előtt kígyózó sorok megszokott látványának nyoma sem volt, miután a nemzeti légitársaság több mint 30 járatot törölt.

Szaúd-Arábia és Bahrein mellett az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom is lezárta légterét a katari légitársaságok előtt. A Qatar Airways minden, nyugati irányba induló gépének útvonalat kell változtatni, így Irán és Törökország légterén kell átrepülniük.