Kelet vagy Nyugat? Európa nagyhatalmi szerepéről indítottak petíciót ellenzéki képviselők

Kelet vagy Nyugat? Európa nagyhatalmi szerepéről indítottak petíciót ellenzéki képviselők

Petíciót indított kedden Ara-Kovács Attila, a DK és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője az uniós egység megőrzése érdekében, a "kétsebességes Európa" koncepciójával szemben. Az ellenzéki politikusok Európa-szerte kérik a közélet szereplőit és az az iránt érdeklődőket, támogassák aláírásukkal, hogy Európa megtalálja saját nagyhatalmi szerepét a globális politikában.

Gyöngyösi és Ara-Kovács Kelet vagy Nyugat? című felhívásukban azt szorgalmazzák, hogy – mint fogalmaztak – "emeljük fel szavunkat, amíg nem késő, csatlakozzon mindenki, hogy megakadályozzuk, hogy Közép-Kelet-Európa sorsáról ismét a fejünk felett döntsenek". 

Ez lenne a – sajnos teljesen szétzilált – Visegrádi Együttműködés igazi feladata is. Ezúttal nem maradhatunk csendben, és Európa most nem engedhet meg magának ismét olyan hibát, ami az Európai Unió széteséséhez vezethet!

– hangzik érvelésük, melyben kifejtik, hogy szerintük a régiónk ismét olyan nagyhatalmi alku tárgya lett, amely nemzedékekre befolyásolhatja annak jövőjét.

Ara-Kovács Attila azt szeretné, "ha barátaink és ellenfeleink látnák azt az eltökéltséget és felelősségérzetet, amit az Orbánnal szemben felálló egységes ellenzék a globális kihívások megoldásával szemben érez."

Gyöngyösi Márton pedig úgy véli, "mára egyértelművé vált, hogy az áprilisi magyarországi választásoknak nem kevesebb a tétje, minthogy hazánk visszatér-e a Szent István által kijelölt, az európai egység felé vezető útra vagy ismét orosz érdekszférába kerül."

Az EP-képviselők azt írták, Putyin az uniós vezetők felé is egyértelművé tette azon szándékát, hogy az orosz érdekszféra újjáépítésén dolgozik, ami meglátásuk szerint egyet jelent nem csak a posztszovjet térség ellenőrzésével, de az EU kelet- és közép-európai perifériájának befolyásolásával is. Ennek révén 

Orbán pedig zavartalanul építhetné tovább autoriter hatalmát

– hangoztatták, egyben rámutatva arra is, hogy "Európa több alkalommal olyan hibát követett el, amelynek évtizedekig tartó súlyos következményekkel fizette meg az árát, elég itt csak a Népszövetség kudarcára és Jalta következményeire utalni".

Mi nem akarunk másod- és harmadosztályú európaiak lenni, és nem akarunk az EU perifériáján ismét orosz befolyás alatt élni! Magyarország és Közép-Európa helye egy évezred óta az egységes, demokratikus és jóléti Európában van, amelynek mind a kötelességeit, mind az előnyeit vállalni akarjuk 

– szögezték le végül a petíció beharangozójában, melyben kitérnek kezdeményezésük részleteire is.