Az ukránok szerint orosz vírus a Petya, és ők voltak a fő célpont

Mondjuk mi mást is mondanának? De ettől még igaz is lehet.

A hackerek ugyanazok voltak, mint akik tavaly decemberben megtámadták az ukrán energiahálózatot - tette hozzá az SZBU.

Ukrán politikusok már rögtön a keddi támadás után Oroszországot vádolták. A Kreml szóvivője viszont "alaptalan, általános vádaskodásnak" nevezte a gyanúsítást. A kiberbiztonsági cégek mindeddig nem tudták megállapítani, hogy ki követte el a támadást, de több cég már ajánlott megoldást a vírus ellen.

"A megismerhető adatok alapján - amelyek közül többet a nemzetközi kiberbiztonsági cégekkel való együttműködés keretében kaptunk meg - alapos okunk van azt gondolni, hogy ugyanaz a hackercsoport áll a támadás mögött, mint amelyik 2016 decemberében a Telebot és a Blackenergy nevű trójai programokkal megtámadta az ukrán pénzügyi rendszert, valamint több közlekedési és energiaipari létesítményt. Ez az orosz különleges szolgálatok szerepét bizonyítja" - olvasható az SZBU közleményében.

A világszerte elterjesztett Petya Ukrajnában okozta a legtöbb gondot, megtámadva a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos - állami és magán - szolgáltató, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszil reptéren, de a leállított csernobili atomerőműben is.

A Petya néven ismert elektronikus kártevő a Windows operációs rendszerek egyik kommunikációs protokolljának, az SMB-nek (Server Message Block) a sebezhetőségét használja ki.

A fertőzött számítógépen megjelenő üzenet szerint az elérhetetlenné vált szervereket a kiberbünőzők csak 300 dolláros (85 ezer forintos) váltságdíj megfizetése ellenében oldják fel.