A Fővárosi Választási Bizottság szerint nem bizonyítható, hogy Pikó Andrásék csaltak

A Fővárosi Választási Bizottság szerint nem bizonyítható, hogy Pikó Andrásék csaltak

Felülbírálta a VIII. kerületi választási bizottság döntését a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), és kimondta: egy fotó, és a kormánypárti sajtó cikkei nem jelentenek elég bizonyítékot arra, hogy Pikó András baloldali jelölt csalást követett volna el - adja hírül az Azonnali. 

Pikó András kampánystábjánál múlt héten szerdán tartottak házkutatást, mindössze két nappal az után, hogy a Magyar Nemzet azt írta egy belső csoportból printscreenelt fotó alapján: a VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”. A lap vádjait Pikó András kampányfőnöke visszautasította. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azóta választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Pénteken a VIII. kerületi Práter utcában a Pál utcai fiúk szoborcsoportnál Pikó András mintegy 600 szimpatizánsa demonstrált a szerintük megfélemlítő célzatú és alaptalan eljárás ellen. 

Az FVB mai ülésén pedig egyhangúlag úgy döntött, hogy legalábbis az előbbiben mindenképpen igazuk volt: 

feltételezéseken alapuló újságcikkek „nem szolgálhatnak kellő alapul” választási jogsértés megállapításához. 

A testület elé úgy került az ügy, hogy a kerületi választási bizottságnak a Fidesz panasza nyomán született döntését Pikóék megfellebbezték. 

A határozat értelmében tehát 

a rendőrség egy olyan ügyben kezdett villámgyors nyomozásba és tartott házkutatást, amely a választások tisztasága felett őrködő illetékes szerv szerint sem jelentett bizonyítható jogsértést.