Törvénymódosítást nyújtottak be a pilisi bánya megnyitása ellen

Törvénymódosítást nyújtottak be a pilisi bánya megnyitása ellen

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy ne nyithassák újra a Pilisvörösvár és Pilisszántó között fekvő régi bányát. Előző héten több száz ember gyűlt össze Pilisvörösváron egy lakossági fórum keretében azért, hogy tiltakozzanak a régi kőfejtő újranyitása ellen. Az esemény eredetileg közmeghallgatás lett volna, de a beruházó nem jelent meg a dühös helyi lakosok előtt.

Nunkovics Tibor a Jobbik környezetvédelemért felelős politikusaként vett részt a fórumon, hétfőn pedig Facebook-posztjában közölte, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtott be. Ennek részeként korábban bezárt bánya újranyitása csak helyi népszavazás pozitív eredménye mellett történhetne meg.

A törvényjavaslat indoklása szerint egyre gyakoribb, hogy olyan bányákat akarnak megnyitni, melyek környezetét idő közben benépesítette a helyi lakosság, tehát a termelés újraindítása az ő érdeksérelmükkel járna.

Nunkovics Tibor azonban nem egyedül szeretné benyújtani a javaslatot, hanem aláírónak meghívta az előző heti fórumon részt vevő, felszólaló, és a tiltakozókat támogatásáról biztosító Hadházy Sándor fideszes parlamenti képviselőt is. A jobbikos politikus azt írta, „most mutatkozik meg, hogy ki az, akinek csak a szája jár és ki az, aki cselekszik is”, így várja fideszes társa támogató aláírását.

Remélem képviselő úr támogatni fogja a javaslatot, aminek aláírására 3 napot adtam neki. Ennyi idő bőven elég az áttanulmányozásra, módosító javaslattételre, valamint magára az aláírásra. Erről levélben is értesítettem Hadházy Sándort. Amennyiben nem írja alá 3 napon belül, úgy kénytelen leszek egyedül benyújtani

- fogalmazott Nunkovics, hozzátéve: kedden egy, a Pilis védelméről szóló határozati javaslatot is be fog nyújtani.