Pintér Sándort a pedagógusok világnapja sem hatja meg, nem tett eleget a PSZ-elnök kérésének

Pintér Sándort a pedagógusok világnapja sem hatja meg, nem tett eleget a PSZ-elnök kérésének

A Gyömrői Egységes Gyógypedagógia és Módszertani Intézetbe invitálták az oktatásért is felelős belügyért, hogy saját szemével lássa az ottani áldatlan állapotokat. Mindhiába.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy közösen látogassanak el a Gyömrői Egységes Gyógypedagógia és Módszertani Intézetbe. Az Index azt írja, a pedagógusok világnapjára időzített felkérést azért tartották indokoltnak, hogy

Pintér saját szemével lássa, milyen állapotok uralkodnak a gyömrői intézményben.

A tárcavezető azonban nem élt a lehetőséggel, nem jelent meg a helyszínen.

Október 5-e alkalmából a PSZ idén kiemelten a gyógypedagógusok és a gyógypedagógiai asszisztensek munkájára kívánta felhívni a figyelmet. Körükben ugyanis a legnagyobb a hiány, miközben ők azok, akik nagy odaadással a legelesettebbeket segítik, nagyon kevés bérért.

Azt kérték az illetékes országgyűlési képviselőktől, hogy választókerületük vagy lakóhelyük közelében tekintsék meg valamelyik egységes gyógypedagógiai és módszertani intézményt (EGYMI), majd kísérjék végig egy gyógypedagógus vagy egy gyógypedagógiai asszisztens munkanapját.

Totyik viszont Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével együtt élőben jelentkezett a helyszínről. Mint Gosztonyi a miniszterre utalva fogalmazott:

Ide vártuk, de nagy bátran nem jött el. Mi azonban itt vagyunk.

A szakszervezeti vezető elmondta, több ellenzéki országgyűlési képviselő is jelezte, hogy látogatást tesznek valamelyik EGYMI-ben, intézmények azonban nem fogadták őket, vélhetően az oktatásirányítás utasítása miatt.

A PSZ prominensei Gyömrőn arról is beszéltek, hogy bár az Orbán-kormány szerint a tanárok nagy távozási hulláma nem következett be, mégis a szakszervezet arra figyelmeztet, nem véletlen, hogy októbertől a közoktatási intézmények statisztikai jelentésében már nem mérik, hány pedagógusi állás van betöltetlenül. Ezáltal az adatok épp akkortól nem lesznek nyilvánosak, amikor már ténylegesen látszana, hány érintett mondott nemet az új oktatási rendszerre, melynek a sokat vitatott státusztörvény ágyazott meg.

Most már értjük, hogy miért vagyunk szálka a kormány körme alatt

- húzta alá Totyik Tamás, rögzítve, hogy továbbra is teszik a dolgukat.

(Címlapkép: Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor a gyömrői Teleki Kastélynál - Facebook)