Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást, amiért felrúgták a szerződéseket

Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást, amiért felrúgták a szerződéseket

Dunaújváros önkormányzata pert indított Iváncsa és Rácalmás önkormányzata ellen, mert azok kibújtak a korábbi szerződésből, amelynek alapján a megyei jogú városnak pénz jár a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból, és amelyben elismerték, hogy a város jogosult a bevételre.

Ezt Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) polgármester jelentette be csütörtökön, a térség országgyűlési képviselőjével, Kálló Gergellyel (Jobbik) közös sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, ezért a két per mellett alkotmánybírósági beadványt is tettek "az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében", mert szerintük az egyértelműen politikai célokat szolgál.

A városvezető felidézte, hogy két szerződésük volt - egy Iváncsával, egy pedig Rácalmással -, és azokat fideszes elődje, Cserna Gábor kötötte az érintett polgármesterekkel. Ezekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az iváncsai ipari park a város Modern városok programja keretében jött létre, illetve a rácalmási Hankook gyár építésekor is sokat költött a város, például a közműveket a mai napig Dunaújváros biztosítja.

A polgármester azt várja a perektől, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet, amivel szerinte egyik alperes település sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, amiről korábban elismerték, hogy jár neki.

Kálló Gergely (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője rámutatott, nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, azonban az övezetbe őket sem vették bele, az ott befolyó iparűzési adóból ők sem kapnak, mivel a polgármester "nekik nem tetsző" független és a testületben nincs többsége a Fidesznek.

Úgy vélte, az előző rendszer amúgy is igazságosabb volt, mert akkor 52 ezer ember javára fordították az ott keletkező adóbevételt, míg jelenleg az övezet négy településén kevesebb mint 15 ezren laknak.

Ami eddig jog volt, az innentől kezdve kegy lesz. Innentől a Fejér Megyei Közgyűlés dönt az iparűzési adó visszaosztásáról, pedig az eddig automatikusan járt.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester arról beszélt, hogy a különleges gazdasági övezet ürügyéül szolgáló beruházás mindössze 25 új munkahelyet teremt majd, ennyi elég volt az övezet kijelöléséhez.

A döntéssel idén 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, pedig a beruházás még el sem indult - tette hozzá.

Egyre feszülő ellentétek a dunaújvárosi Fideszben, összerúghatta a port a helyi és a megyei elnök

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy az utóbbi időben újabb törésvonalak alakulnak a Fidesz helyi szervezetén belül Dunaújvárosban. Forrásaink szerint Cserna Gábor helyi elnök és Molnár Krisztián frissen kinevezett választókerületi elnök és támogatóik feszülnek egymásnak. A viszony korábban sem volt felhőtlen, de a különleges gazdasági övezet és a DVCSH-val (Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.)

Jelezte, idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Kiemelte: jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.