Pintérék egybeolvasztják az NNK-t és az OGYÉI-t, Müller Cecília kerül az új szervezet élére

Pintérék egybeolvasztják az NNK-t és az OGYÉI-t, Müller Cecília kerül az új szervezet élére

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) névre keresztelik az újonnan megszülető szakhatóságot.

Augusztus elsejével összevonják a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) - jelentette be a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Takács Péter hétfői sajtótájékoztatóján az MTI szerint elmondta, egységes szervezetbe tömörítik az egészségügyi hatósági feladatokat, amelyeket eddig az NNK és az OGYÉI külön látott el.

A létrejövő szervezetet, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Müller Cecília országos tisztifőorvos vezeti majd

- közölte az államtitkár.

Takács arról is beszélt, hogy a két szervezet működési körét összehangolják, így a jövőben egyszerűbb és jobban átláthatóbb szakhatósági struktúra alakul ki. Hozzáfűzte, a szervezetben jól elkülönülnek majd egymástól a különböző szakhatósági feladatok.

Az államtitkár hangsúlyozta: több szempontból egyszerűsödik a rendszer, ugyanis a két szervezet "gyakran kölcsönösen vett igénybe egymástól szakértelmet". Ezt most "házon belül" meg tudják oldani.

Kitért arra is, hogy az összevonástól azt várják, hogy nő a hatékonyság, és gyorsulnak az engedélyezési folyamatok a szakellátást és a gyógyszerek engedélyezését illetően is. Szolgáltató jellegű szakhatóságot szeretnének - foglalta össze Takács Péter.

(Címlapkép: Müller Cecília - Facebook)