Piszkos háború: ömlik a mocsok a lealjasult tapolcai kampányban

Több büntetőfeljelentés is megszületett ma, az MSZP és a Fidesz részéről, a névtelen lejárató kiadványok miatt. Eddig kizárólag a jobbikos Rig Lajost rágalmazó szórólap miatt indított nyomozást a rendőrség. Egy bennfentes szerint “kubatovi” a módszer. Dúró Dóra, az ellenzék vezető erejének képviselője korábban etikai kódexszel akadályozta volna meg a piszkos kampányt, ehelyett a fideszesek Rig félmeztelen felsőtestét követelték, keményen. 

Fidesz

Az MSZP után a Fidesz is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen egy lejárató kampánykiadvány miatt. A nagyobbik kormánypárt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Tapolcán és környékén terjesztett lejárató kiadványok ügyében – közölte a párt hétfőn az MTI-vel.  A közlemény szerint a lejtmenetbe került Fidesz az “ellenzéki pártok” által korábban is alkalmazott rágalom- és hazugságkampányt elutasítja. „Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ellenzéki erők nem hagyták maguk mögött Ron Werber és a hamisított videók korszakát” – fogalmaznak a közleményben, utalva az MSZP amerikai kampánytanácsadójára és arra a felvételre, ami miatt lemondott a szocialista párt kommunikációs igazgatója és a hvg.hu főszerkesztője is.

MSZP

A mai napon az MSZP azt közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz a tapolcai választókerületben terjesztett, a jelöltjüket lejárató kiadvány miatt. Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese, parlamenti lövész hétfői ajkai sajtótájékoztatóján azt mondta: Pad Ferencet, a tapolcai időközi országgyűlési választáson a MSZP-DK támogatásával induló képviselőjelöltet „demokráciában nem szokásos módon” névtelen kiadványban támadják, „mely mögött minden jel szerint a Fidesz áll”. Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést rágalmazás és becsületsértés miatt.

Jobbik

Szombaton a rendőrség nyomozást indított azok miatt a névtelen szórólapok miatt, melyek a Jobbik jelöltjét, Rig Lajost válogatott hazugságokkal illetik. A hatóság tájékoztatása szerint a szórólapokon feltüntetett szöveg tartalma kimeríti a rágalmazás bűncselekményét. Az ellenzék vezetője, a Jobbik akkor azt közölte, hogy nem száll be a mocskolódásba, a sárdobálásba, mint a Fidesz és az MSZP, vagyis a Quaestor-koalíció pártjai.

“Nem fogunk élni sem a Kubatov-listák, sem a szavazatvásárlás aljas módszerével. A Jobbik – az elmúlt 25 év pártjaival szemben – továbbra is a tiszta kampány híve”

- közölte Rig Lajos kampánycsapata,  de ezt az MTI, puszta figyelmetlenségből kihagyta mostani összefoglalójából. 

Dúró Dóra a párt országgyűlési képviselője korábban etikai kódexet javasolt a tapolcai választásra,  amiben azt kérte, hogy a jelöltek és jelölő szervezetek pozitív kampányt folytassanak, tartózkodnak a személyeskedésétől és az ellenfelek magánéletébe történő beavatkozástól. Ezzel szemben a kormánypárti pénzekkel vastagon megtámogatott Pestisrácok.hu és a Fidesz ifjúsági szervezete azt kérte Rig Lajostól, hogy legyen félmeztelen, mutassa meg a feleségének készített tetoválását.  Böröcz László, a Fidelitas elnöke később úgy döntött, hogy megtadja az alfahir.hu számára a további nyilatkozattételt.

Kubatov

A 444.hu hasábjain korábban megszólaltat egy fiatal, Kubatov Gábor kampánycsapatának egy kiugrott tagja. Elmondta, hogy előfordult, hogy kifejezetten a Fideszt elutasítókat kellett keresniük, és célzottan nekik készült szórólapokat kellett dobálniuk. Ezek a reklámok nem a Fideszt népszerűsítették, hanem a baloldali pártokat tüntették fel kedvezőtlen színben. A fizetett kampánycsapattag elmondta az is előfordult, hogy a Jobbik gyengítéséért valamelyik helyi civil szervezetet tolták meg a SZECS fiataljai. Még Vona Gábor plakátjainak a letépéséért is pénzt kaptak.

Bennfentes

Az alfahir.hu által megkérdezett - a magyar kampánymódszerek sötét oldalára rálátó bennfentes elmondta - hogy rendszeresen előfordul az, hogy a megrendelő a saját nevét nem adja a “lejárató anyaghoz”. Ezért ezeket a kiadványokat rendszerint kevésbé jegyzett, parlamenten kívüli kis pártok és civil szervezetek vagy ismeretlen magánszemélyek nevében, azok hozzájárulásával vagy hozzájárulása nélkül adják ki, máskor pedig teljesen anonim módon, olykor ténylegesen az éj leple alatt. A lejárató röplapokat szakmai berkekben “szembesítő anyagnak” becézik.

Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

A választás április 12-én lesz, a referendum a legtöbb véleménykutatás szerint a Fidesz és a Jobbik között dől el, de a jelek szerint MSZP sem adta fel a küzdelmet, annak ellenére sem, hogy korábban valamiféle, az ellenzéki jobboldalon és baloldalon átívelő munkamegosztásról vizionált a kormánypárt több politikusa.