Nálunk drágult a legnagyobbat a pizza az EU-ban

Nálunk drágult a legnagyobbat a pizza az EU-ban

Az Eurostat felmérését a hvg.hu idézte és az uniós statisztikai hivatal a minimálbérek összevetésén felül azt is megnézte, hogy hol drágult az elmúlt évben a legnagyobbat a pizza, és ebben végre nem a sereghajtó szerepe jut Magyarországnak, hanem a győztes babér-, vagy inkább bazsalikomlevél-koszorúja.

Az egész EU-területén, átlagban számolva és kerekítve 16 százalékkal emelkedett a pizza ára 2022 folyamán, azonban Magyarországon majdnem ennek a számnak a háromszorosával, 46 százalékkal lett drágább a legismertebb olasz streetfood.

Az ezüstérem kétes dicsősége Litvániának jutott a maga 38 százalékával, a harmadik helyre pedig Bulgária futott be, ahol 37 százalékkal több levába került egy pizza 2022 decemberében, mint egy évvel azelőtt.

Persze érdemes egy pillantást vetni a lista végére is, Luxemburgban (+7 százalék), Olaszországban (+10 százalék) és Franciaországban (+13 százalék) drágult a legkisebb mértékben a pizza, no meg persze, ha már a franciáknál tartunk, a quiche, elvégre az Eurostat pizza- és quiche-inflációt számolt.

Ami talán itt még az egyes országok teljesítményénél is fontosabb adat, hogy a 2020 és 2021 közötti drágulás mindössze 2 százalékos volt, így jól látható, hogy az uniós átlagban mért 16 százalék sem minősül egy kifejezetten normális adatnak.