Plusz három hónappal meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást az ukrán parlament

Plusz három hónappal meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást az ukrán parlament

Az erről rendelkező törvény Zelenszkij nevéhez kötődik, és a törvényhozás háromnegyedes többsége áldását adta rá. Messze még, hogy az orosz-ukrán háborúnak vége szakadjon.

Három hónappal, november elejéig meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást kedden az ukrán parlament - adta hírül az MTI.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által beterjesztett törvényt a média jelentése szerint az országgyűlés többsége megszavazta. Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon közzétett posztjában közölte, hogy

a 450 fős parlament 339 tagja szavazott a november 9-ig kiterjesztett hosszabbításra.

Ez azt jelenti, hogy az összes ukrajnai képviselő több mint 75 százaléka, háromnegyede bólintott rá.

A hadiállapot és a mozgósítás ugyanis a hosszabbítás nélkül augusztus 12-én ért volna véget az Oroszország megszállása ellen védekező országban.

Ezek szerint messze van még, hogy véget érjen a két és fél éve tartó orosz-ukrán háború.

Ismeretes, idén tavasszal már elfogadta a mozgósítás szigorítását előíró törvényt az ukrán parlament, ennek értelmében 27-ről 25 évre csökkent a behívási korhatár. Akkor 283 képviselő szavazott igennel a mozgósítási törvénytervezetre, amelyről már előre tudható volt, hogy újabb katonaköteles állampolgárok százezreinek behívását teszi lehetővé.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonák társaságában a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében lévő Avdiivkában 2023. április 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)