Furcsa színű víz folyik a csapból Pocsajon

Furcsa színű víz folyik a csapból Pocsajon

Januárban igen furcsa jelenségnek lehettek tanúi egyes pocsaji lakosok, mikor megengedték a csapot. Abból ugyanis sárgás árnyalatú, elszíneződött víz folyt, a probléma pedig egyes területeken még a mai napig is fennáll. Helyiek tájékoztatása szerint a vízben szemmel láthatóan paraziták is jelen voltak és aggodalmukat tetézte, hogy nyilvánosságra került egy nem akkreditált vízminta vizsgálati jegyzőkönyve is, ami alapján súlyosan kifogásolható a víz minősége.

A vízproblémákra Keresztesy Gergő, Hajdú-Bihar megye jobbikos önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet és az alábbi képeket közölte Facebook-oldalán.

A képviselő a vízszolgáltatótól megtudta, hogy a nem akkreditált vizsgálatot egy helyi lakos által bevitt mintán végezték. A Vízmű továbbá arról is tájékoztatta, hogy hivatalos mikroszkópos vizsgálatot bárki kérhet, nagyjából tízezer forint értékben elvégzik azt.

Levélben a további kérdéseire is választ vár a szolgáltatótól:

  • Milyen intézkedés történt a szolgáltató cég részéről?
  • Értesítve lett-e a lakosság a víz minőségével felmerülő problémákról?
  • Fogyasztható-e jelenleg a ivóvíz Pocsaj településen?
  • Milyen szolgáltatást érdemelnek a pocsaji lakosok a díjak kifizetéséért cserébe?

Lapunk az ügyben Pocsaj község önkormányzatánál is érdeklődött. A település jegyzője megerősítette, hogy a napokban egy nem akkreditált vízvizsgálat eredménye került ki, így egyelőre óva intene mindenkit a pániktól. Hozzátette, hogy folyamatban van egy hivatalos vizsgálat is, amiről a polgármester hivatalos közleményben tájékoztatja majd a lakosságot.