Pokolgépeket telepítenek iszlamisták a ciszjordániai utakra az izraeli hatóságok szerint

Pokolgépeket telepítenek iszlamisták a ciszjordániai utakra az izraeli hatóságok szerint

Észak-Izraelben eközben utakat zártak le, felszólítva az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a rakétázások miatt.

A Hamász irányításával iszlamista szervezetek robbanószerkezeteket telepítenek az utakra Ciszjordániában - jelentették az izraeli biztonságiak kedd reggel.

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek nyilatkozó biztonsági forrás szerint a Hamász vezette terrorszervezetek robbanószerkezeteket helyeznek el az utak és a polgári infrastruktúra alá Ciszjordánia palesztin városaiban.

"Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy feltárjuk és hatástalanítsuk a haderőinket és cselekvési szabadságunkat veszélyeztető szerkezeteket. Emellett a polgári infrastruktúra használatáról van szó, amely szó szerint minden nap több ezer embert, köztük gyermekeket veszélyeztet"

- hangsúlyozta a biztonsági szakember, hozzáfűzve:

"Ahol felmerül a pokolgép gyanúja, - a dzseníni menekülttáborban, Núr as-Sámszban vagy más helyeken, - ott a központi parancsnokság alatt álló mérnöki erők gondoskodnak a hatástalanításáról."

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg razziáján hétfő este Rámalláh közelében letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét, Dzsuma Abdullah al-Taijját. Korábban Taijja azért ült izraeli börtönben, mert terrorista sejtet hozott létre Rámalláh térségében, amely több tucat fegyveres támadást hajtott végre izraeliek ellen.

Az MTI emlékeztet, az izraeli hadsereg kora reggel rajtaütést hajtott végre a terrorista infrastruktúra felszámolására Núr as-Sámsz menekülttáborban és Tulkarem körzetében. A katonai szóvivők jelentése szerint a hadművelet során tűzharc tört ki, melyben drónnal légi támadást hajtottak végre a terroristák ellen, s legkevesebb egy palesztin fegyveres életét vesztette. Összecsapás alakult ki a Hebron melletti Szair faluban is, ahol a katonák megöltek egy palesztint, aki rájuk lőtt.

Észak-Izraelben utakat zártak le, felszólítva az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeknél

Eközben Észak-Izraelben utakat zártak le a hatóságok, és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt - jelentette a helyi média kedden.

Galileában, a libanoni határ közelében lezárták az utak jelentős részét. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert

az ország északi határán korábban összecsapások voltak, s megszaporodtak a Libanonból kilőtt rakéták.

Kedden a hadsereg egyik harckocsija megtámadott egy olyan terrorista sejtet libanoni területen, amely páncéltörő rakétát próbált Izraelre indítani Stula falu térségében. Korábban az izraeli erők a Hezbollah állását lőtték Libanonban.

Előzőleg hétfő délután ismét mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé, melyek közül többet a Haifa melletti agglomerációban semmisítettek meg - olyan területen, melyet a Hezbollah rakétái a 2006-os második libanoni háború óta nem értek el. A Hamász jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de izraeli értékelések szerint a Hezbollahhal egyeztették a rakéták indítását.

(Címlapkép: Füst száll a magasba izraeli légicsapás után a Gázai övezet északi részében a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 7-én. MTI/EPA/Neil Hall)