Polgári engedetlenség: Minden óvoda zárva lesz a XV. kerületben

Polgári engedetlenség: Minden óvoda zárva lesz a XV. kerületben

Így akarják felhívni a törvényhozók figyelmét a magyar köznevelés, közoktatás méltatlan helyzetére a XV. kerületi óvodák dolgozói október 21-én pénteken.

A noÁr Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint

Rákospalota-Pestújhely-Újpalota körzetben az óvodás korú gyermekek nevelését jelenleg 3 összevont óvoda látja el, a munkabeszüntetésben 400 dolgozó vesz részt.

Posztjukban arra is felhívják a figyelmet, hogy az óvodákban dolgozó pedagógusok (is) mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt.

"Számos, a megbecsülésünkre, bérrendezésünk változtatására irányuló kezdeményezésben vettünk részt (panaszkodtunk, sztrájkoltunk, tüntettünk), minden módon igyekeztünk kifejezni, hogy változtatást szeretnének, jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük… Továbbá kiállunk azon kollégák, iskolában, szakszolgálatoknál, bölcsődékben dolgozók mellett is, akik különböző okok miatt (anyagi, megfélemlítés) nincsenek abban a helyzetben, hogy esetleg csatlakozhassanak kezdeményezésünkhöz”.

A 24.hu szerint a sztrájkolók azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy - szintén visszamenőlegesen - emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is!