Politico: Magyarország mégis segítheti az ukrajnai fegyverszállításokat

Politico: Magyarország mégis segítheti az ukrajnai fegyverszállításokat

Eddig azonban egész mást kommunikált a kormány.

Újabb hírszerzési dokumentumra derült fény a kiszivárgott Pentagon-iratok közül. A Politico azt írja, a legfrissebb nyilvánosságra kerülő jelentés szerint Magyarország a légterén keresztül titokban mégis lehetővé teheti a szövetséges országoknak az általuk adományozott fegyverek Ukrajnába szállítását. Dacára annak, hogy eddig nyilvánosan ígéretet tettek minden ilyen jellegű transzfer, szállítmány megakadályozására az ukrán frontra.

Az egyik kiszivárgott dokumentum azt a tervet részletezi, hogyan kellene átszállítani a Horvátországtól kapott Mi-8 katonai helikoptereket. A legreálisabb forgatókönyvként azt jelölik meg, hogy a magyar légtéren át az ukrán pilóták Horvátországból közvetlenül repülnének át Ukrajnába.

Ismeretes, egy március 2-ai, szigorúan titkos CIA-jelentés szerint Orbán Viktor miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai ülésen pártja három legnagyobb ellenfelének egyikeként nevezte meg az Egyesült Államokat. A Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén zárt körben tett megjegyzése az Amerika-ellenes retorika erősödését jelenti a CIA szerint. Erre pedig utalt szegedi látogatásán David Pressman amerikai nagykövet, aki a kormányfő kijelentéséről feltehetően a lehallgatásokból értesülhetett.

Címlapkép: Ukrán katonák Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. április 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (MTI/AP/Jevhen Maloletka)