Politikai cunamira számít Izrael

Nem túl jók Izrael diplomáciai kilátásai a 2015-ös évre egy a zsidó állam külügyminisztériuma által az izraeli nagykövetek számára kiadott titkos dokumentum szerint.

Az izraeli külügyminisztérium által készített dokumentum szerint több nyugati ország parlamentje is a palesztin állam elismerésére készül, mely gyengíteni fogja Izrael nemzetközi pozícióit. A dokumentum kiemeli a megszállt területekről származó termékek elleni bojkottot is, az európai választásokon előretörő jobboldali és szélsőbaloldali pártok jó szerepléséből pedig egyenesen az Európai Unió és Izrael közötti különleges kapcsolat végét vizionálja.
 
Az izraeli külügy hasonlóan borúsan látja az izraeli–amerikai kapcsolatok jövőjét is. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanis nem biztos, hogy továbbra is blokkolni fogja a palesztinok ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Nem jobbak Izrael kilátásai Irán ügyében sem, az országgal ugyanis a nyugatiak 2015 első felében valószínűleg megállapodást fognak aláírni, tovább fokozva az azt ellenző Izrael elszigetelődését.