Polt Péter az ügyészség korrupcióellenes szerepét méltatta David Pressman nagykövet előtt

Polt Péter az ügyészség korrupcióellenes szerepét méltatta David Pressman nagykövet előtt

Volt olyan, amiben egyetértésre is jutott a legfőbb ügyész az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével.

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában bemutatkozó látogatáson fogadta David Pressmant, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét - tudatta a Legfőbb Ügyészség csütörtökön közleményben az MTI-vel.

David Pressman 2022 augusztusától látja el feladatait Magyarországon, a mostani megbeszélés a felek között az első hivatalos találkozó volt.

A megbeszélésen a legfőbb ügyész bemutatta az ügyészségnek a magyar jogrendszerben betöltött szerepét, hatásköreit, alkotmányos helyzetét.

Polt kiemelte az általa vezetett ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, s ennek kapcsán kitért a "kiegészítő pótmagánvád" intézményére, amely a korrupció elleni fellépés egy új eszköze.

Hangsúlyozta a különböző uniós és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés fontosságát, külön kiemelve a Nemzetközi Rendészeti Akadémiával (ILEA) fennálló, több évtizedes, kiváló partneri kapcsolatot.

Az amerikai fél a magyar ügyészség tevékenységének jogi és gyakorlati kérdéseiről, az Európai Ügyészséggel fennálló kapcsolatáról, valamint a korrupció elleni fellépés új eszközeiről tájékozódott.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar ügyészség és az Egyesült Államok ügyészi szervei közötti kiváló munkakapcsolat további mélyítése a büntetőeljárások hatékonyságának érdekét szolgálja.

A felek a találkozó végén az együttműködés további erősítését tűzték ki célul - áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.

(Címlapkép: Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 13-án. MTI/Kovács Attila)