Polt Péter: „Magyarország elvi okok miatt nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez”

Polt Péter: „Magyarország elvi okok miatt nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez”

A legfőbb ügyész ezt Bécsben, az Európai Uniós tagállamok ügyészségeit tömörítő szervezet, a Network ülésén jelentette ki. Polt Péter szerint hazánk a szuverenitást érintő elvi okok miatt nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO), de elmondása alapján arra törekszünk, hogy az EU pénzügyi érdekeit ugyanúgy, vagy akár hatékonyabban védje, mint teszi azt az EPPO.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás hiánya már csak azért sem lehet baj, mert az OLAF „közvetett módon”, a magyar hatóságok segítségével elvégezheti ugyanazt a munkát, mint amit máshol az Európai Ügyészség csinál

- közölte Polt Péter.

A legfőbb ügyész előadásában úgy vélte, az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményeknél - ha az EU szükségesnek látja - pótmagánvádlóként léphet fel.

Erre a magyar jogrendszer ma is lehetőséget ad. Az Európai Uniót - ebben az esetben mint sértettet - a pótmagánvádas eljárás során akár az Európai Ügyészség is képviselheti

- tette hozzá.

Polt Péter jelezte, az Európai Ügyészség idén márciusig már nyolc európai nyomozási határozatot bocsátott ki Magyarország felé, ezekből hármat már teljes egészében végre is hajtottak a magyar ügyészek.

A Network ülésén Laura Codruta Kövesi, az Európai Ügyészség elnöke is részt vett.