Polt Péter: "Az európai ügyészség esetében nem látom biztosítottnak a szakmaiságnak a magas fokát"

Ő viszont komoly nyomozás után állapította meg, hogy nincs bűncselekmény Elios-ügyben.

"Az Elios-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda – az OLAF érveit mindvégig szem előtt tartva – nagyon komoly nyomozást folytatott le, és ennek eredményeként jutott arra az álláspontra, hogy nem történt bűncselekmény"

– mondta a Magyar Nemzetté maszkírozott Magyar Időknek adott interjúban Polt Péter.

A 24.hu szemléje szerint a legfőbb ügyész megítélése szerint a magyar hatóság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közötti együttműködés kiváló, s kiemelte, minden esetben komolyan veszik az OLAF ajánlásait.

Leszögezte: az európai szervezet 2012-től 2019 elejéig 40 ügyben fordult hozzájuk, és – bár nincs olyan jogszabály, ami ezt kötelezővé tenné –

valamennyiben elrendelték a nyomozást (igaz, eredmény nem sok született - a szerk.).

Polt újra elmondta azt is, hogy azért nem vett részt az Európai Parlament költségvetési bizottságának ülésén, mert

"a sajtó és a bizottság egyik tagja politikai dimenzióba helyezte a meghívást: összekötötte a folyamatban lévő uniós választási kampánnyal, a magyar alaptörvény viszont megtiltja az ügyészség bármely tagjának, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön".

A legfőbb ügyész arra is kitért, hogy hamarosan vádat emelnek Alstom-ügyben, ám arról nem beszélt, a 4-es metróval összefüggő ügyben lesznek-e politikusok is a vádlottak padján.

Az MTVA elleni demonstrációkról is kérdezték a legfőbb ügyészt, aki erre közölte:

"A tüntetésről azt tudom mondani, hogy amíg a szervezése és a lebonyolítása a jogi szabályozásnak megfelel, addig tüntessenek csak, ez egy jogállamban természetes dolog. Ami viszont a képviselőket illeti, a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát mindenki ismeri: a hatóság elutasította az ország­gyűlési képviselők feljelentését, ami ellen ők panaszt emeltek. A határozat azt mondta ki, hogy a képviselők nem hivatalos eljárás részeként tartózkodtak az MTVA székházában, nem ellenőrzési feladatukat teljesítették, hanem különböző követelések beolvasását óhajtották elérni, így nem lehet hivatalos személy elleni bűncselekményt megállapítani a biztonsági őrökkel szemben. A panaszokat ezért – a KNYF határozatának helyes indokaira figyelemmel – a Legfőbb Ügyészség elutasította."

Polt Péter arról is nyilatkozott, szerinte miért nem lenne helyénvaló csatlakozni az Európai Ügyészséghez:

"Az európai ügyészség esetében nem látom biztosítottnak a szakmaiságnak a magas fokát, és elgondolkodtató az is, hogy bizonyos körben feljogosították rá, hogy válogasson az ügyek közül. A tervezett működése ráadásul alkotmányossági aggályokat is felvet, sérti a nemzeti szuverenitást, mert amíg a közös nyomozócsoportban együtt dolgozó rendőrök és ügyészek megmaradnak a hazájuk szerveinek kötelékében, az európai ügyészség munkatársai egy nehezen felügyelhető, nemzetek feletti hatóság széles jogkörrel felruházott emberei lesznek."

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Csalásgyanús ügyekben hallgatnák meg Polt Pétert az EP-ben, de visszautasítja a meghívást

Polt Péter legfőbb ügyészt az Európai Parlament költségvetési bizottsága szeretné meghallgatni az OLAF által is vizsgált esetekről, például az Elios-ügyről. Polt meghívásáról posztolt a Facebookra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a legfőbb ügyész elutasító levelében például erre is hivatkozott.