Porosenkónál betelt a pohár, lefegyverzik a Jobb Szektort

Az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasított hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök.

Az államfő kijelentette, hogy „egyetlen politikai erőnek sincs joga fegyveres alakulatok felállítására”. Szerinte ez az igazi ukrán hazafiak lejáratása. „Egyetlen politikai erőnek sem lehet és nem is lesz semmilyen fegyveres sejtje” – idézte az elnököt az Unian ukrán hírügynökség.

A szombati munkácsi lövöldözés miatt összehívott tanácskozáson Porosenko kifejtette: meglepő módon a feszültség a Donyec-medencei ütközőövezetben fokozódott, párhuzamosan a helyzet destabilizálására irányuló kísérlettel a távoli hátországban, ezer kilométerre a frontvonaltól, ahol emberek jelentek meg nehézfegyverzettel. „A helyzet destabilizálása háború idején erős csapás az ország védelmére, az állam védelmi képességére, és ezt a hatalom nem engedheti meg” – hangsúlyozta.

Az elnök rámutatott: a belügyminisztériumnak, az SZBU-nak és a többi rendvédelmi szervnek teljesítenie kell a kötelességét valamennyi törvénytelen fegyveres alakulat lefegyverzését illetően.

Az ülésen az államfő azt is kijelentette, hogy a konfliktus Munkácson a csempészüzlet újrafelosztása miatt robbant ki. „A munkácsi események rávilágítottak több olyan idült problémára, amelyek azonnali megoldást igényelnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a klánosodásra, csempészetre, korrupcióra gondol. „Az, ami ott történik, nem fekete-fehér, hanem megdöbbentően fekete” – állapította meg.

Porosenko kijelentette, hogy határozott cselekvést vár a rendvédelmi szervektől a csempészet elleni harcban. „Szigorú és elvszerű vizsgálat alá kell vonni mindenkit, akinek ehhez köze van. Házkutatásokra, őrizetbe vételekre és közvetlen bűnügyi felelősségre vonásra van szükség. Nem segíthetnek sem a képviselői mandátumok, sem a hatalomhoz fűződő kapcsolatok” – hangoztatta.

Az elnök utasította az illetékes szerveket, hogy a lefolytatott vizsgálatok nyomán vonják le a személyi konzekvenciákat. „A csempészés nem kimondottan kárpátaljai probléma. Amint elkezdtük meghúzni a csavarokat, azonnal felszínre került a szenny. A kárpátaljai csempészek kihívást intéztek egész Ukrajnához. Kijelentem: állunk e kihívás elé” – hangsúlyozta Petro Porosenko az RNBO ülésén.

A Jobb Szektor fegyveresei egy 6 éves kisfiút is túszul ejtettek, erről bővebben itt olvashat.

Ott is a Sztojkákkal van gond

Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet helyi vezetője, a nacionalista Roman Sztojka volt a szombati munkácsi fegyveres összetűzés szervezője.

A kárpátaljai városban a hét végén három halálos áldozatot követelő lövöldözés robbant ki a PSZ fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus több forrás szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze.

Sztojka, a PSZ kárpátaljai parancsnoka kulcsszerepet játszott a munkácsi fegyveres viszály kirobbantásában. Erről az ukrán belügyi tárca szerint maga Sztojka beszél egy videofelvételen, amelyet az események után több PSZ-es részvételével vettek fel - írta az orosz TASZSZ hírügynökség.

A 32 éves Roman Sztojka a belügyi közlemény szerint korábban az ukrán belügyi erőknél szolgált rendőrként, és kétszer - 2007-ben és 2009-ben is - felelősségre vonták fegyelemsértés miatt, második alkalommal elbocsátották. A Kárpátalja középső részén fekvő Huszti járásban, Visken született Sztojka 2007-ben elvégezte az ungvári egyetemet, és 2006 februárja óta állt belügyi szolgálatban.

A Jobb Szektor tüntetett Ungváron

Már a kárpátaljai megyeszékhelyen is tüntetnek a Jobb Szektor (PSZ) szimpatizánsai – írja a  Zaholovok.com.ua ukrán hírportálra hivatkozva a karpathir.com.

A Munkácsi lövöldözés és annak következményei miatt országszerte megmozdulásokat szervezett a radikális ukrán párt. A kora délutáni órákban Ungváron a megyei állami közigazgatási hivatal előtti téren körülbelül harminc demonstráló gyülekezett. A Jobb Szektor kárpátaljai vezetői nem jelentek meg a megmozduláson, nem tudni, hogy később csatlakoznak-e a demonstrálókhoz – fogalmazott a hírportál.

A tüntetők követelései között szerepel Mihajlo Lanyo és Viktor Medvecsuk azonnali letartóztatása. Továbbá Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és a belügyi szervek kárpátaljai vezetőinek a lemondását követelik, tudta meg a mukachevo.net. A tüntetők azt mondták, addig maradnak, amíg a követeléseiket nem teljesítik. A hírportál értesülései szerint a demonstrálók később átvonulnak a közelben található megyei belügyi főosztály épülete elé.

Vitalij Glagola, a Novij Kanal országos tévécsatorna riportere tüntetésen készült képet posztolt a Facebook-oldalára, bejegyzésében azt írta, hogy több az újságíró, mint a demonstráló.

Ellentüntetők is megjelentek a téren, akik: „A Jobb Szektor banditáinak semmi keresnivalójuk nincs Kárpátalján!” és „Lefegyverezni a Jobb Szektort!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Oda a vízummentesség

A Jobb Szektornak a munkácsi akciójával sikerült lenulláznia az ukrán diplomácia több hónapos erőfeszítéseit a vízummentesség érdekében, közölte a külügyminisztérium kiemelt ügyekkel foglalkozó nagykövete - írja a karpathir.com.

Dmitro Kuleba a közösségi oldalán posztolta véleményét. Meggyőződése, hogy az Ukrajna közvetlen európai határainál elkövetett akció nagyban rontja az ország kilátásait, konkrétan a vízummentességre törekvő esélyeit. Szavait csak alátámasztja, hogy a magyar hatóságok máris megerősítették határaik védelmét, s vélhetően a többi szomszédunk is ezt fogja tenni.