Ahogy az várható volt, letartóztatták az emberölésre buzdító Postáékat

Ahogy az várható volt, letartóztatták az emberölésre buzdító Postáékat

Letartóztatták azt a két férfit, akiket a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya csoport vezetőiként az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával és politikusok megölésének előkészületével gyanúsítanak - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A Budai Központi Kerületi Bíróság október 29-ig elrendelte a két férfi letartóztatását szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt. A végzés nem végleges - áll a közleményben

Az egyik férfi ellen felfüggesztett szabadságvesztésének hatálya alatt indult ez az eljárás.

A megalapozott gyanú szerint a két férfi létrehozott egy Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya nevű, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet, amelyben az egyik gyanúsítottat bírói hatalommal ruházták fel. A másik gyanúsított feladata a végrehajtói hatalom megszervezése volt. A gyanúsítottak az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására konkrét lépéseket is tettek, amikor gyűlésükön és az interneten a tagságukat a kormány tagjainak, vezető politikusoknak, bíróknak, közéleti szereplőknek a megölésére hívták fel. Ennek érdekében toborzásba is kezdtek.

A nyomozás még folyamatban van. A két férfit jelenleg emberölés előkészülete és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűntettével gyanúsítják.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn közölte, hogy emberölés előkészületének bűntette miatt őrizetbe vették a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya csoport két vezetőjét. Kedden arról tájékoztatott a főügyészség, hogy állam elleni bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsították a két férfit.

Bár a közleményben nem nevezték meg az elkövetőket, valójában egyikük a szélsőjobboldal széléről megismert Posta Imre. Az általa vezetett szervezet lényegében egy sor téveszmére alapozza identitását, ennek keretében jutottak el nemrég odáig, hogy egy rendezvényen emberölés elkövetésére szólították fel követőiket - a leendő áldozatok között kormánypárti és ellenzéki politikusok, tudósok, bírók és más közéleti személyek voltak.