Jobbik: A rezsi drágulása mellett a kata átalakítása is óriási anyagi gondot okoz majd a magyaroknak

Jobbik: A rezsi drágulása mellett a kata átalakítása is óriási anyagi gondot okoz majd a magyaroknak

A tíznapos országjárás egyik legnagyobb tanulsága, hogy igenis szükség van a szakpolitikára, az emberek igénylik, hogy ott, helyben kapjanak szakmai kérdésekre szakmai válaszokat - hangsúlyozta Potocskáné Kőrösi Anita.

Július tizenkettedike, ez az a dátum, amikor elfogadta a fideszes kétharmad alig harminc órával a benyújtása után a katatörvényt - idézte fel Potocskáné Kőrösi Anita csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székháza előtt. Az adószakértő ellenzéki politikus a katakárosultaknak szervezett tíznapos országos tanácsadó körútjuk tanulságairól számolt be.

A Jobbik elnökhelyettese jelezte, akkor már tudni lehetett, hogy a módosítás közvetve vagy közvetlenül 450 ezer katás vállalkozót érintett. Maradnak olyanok, akik még maradhatnak az eredeti adózási formában, de az eddigi katázók nagyjából 80 százalékának kell majd áttérnie egy másik adónemre.

A tíznapos országjárás során nagyon sok olyan megkeresés érkezett, amely leginkább arra irányult, hogy mi lesz majd a következő időszakban az adófizetési kötelezettség mértéke

- fogalmazott Potocskáné Kőrösi Anita, aki szerint

a rezsidíjak emelkedése mellett a kata átalakítása is óriási gondot okoz majd a magyar háztartásoknak anyagilag.

A jobbikos szakpolitikus szerint a kormányzat által végrehajtott utólagos finomhangolás - jelesül, hogy a betéti társaság beltagja egyéni vállalkozást alapítson - még nagyon messze van attól, amit a Jobbik vagy épp a többi ellenzéki párt szükségesnek tart. Követeléseik közé tartozik, hogy valaki mellékfoglalkozás mellett is lehessen kata-adóalany, és az ezen adónemet választók magánszemélyek mellett cégeknek is számlázhassanak.

Azt gondoljuk, hogy egy szoftverfejlesztéssel megoldható lett volna a visszaélők kiszűrése a rendszerből, és nem kellett volna a kormányzatnak 450 ezer adóalanyról azt mondania, hogy potenciális adócsaló 

- jegyezte meg a Jobbik elnökhelyettese, megemlítve, pont ezen lépések miatt háborodtak fel az elmúlt időszakban a tüntetők a kormány lépései ellen.

Mindemellett leszögezte,

változatlanul azt várják, hogy Parragh László lemondjon a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztjáról, vállalva a felelősséget, amiért asszisztált a katatörvény ily módon végigvitt módosításához.

Mi, jobbikosok továbbra is kiállunk amellett, hogy segítő kezet nyújtunk, és a tíznapos országjárás egyik legnagyobb tanulsága, hogy igenis szükség van a szakpolitikára, az emberek igénylik, hogy ott, helyben kapjanak szakmai kérdésekre szakmai válaszokat

- hangsúlyozta végezetül Potocskáné Kőrösi Anita.