Rendőrség: nem bűncselekmény a Szent Korona körüli szivárvány

Rendőrség: nem bűncselekmény a Szent Korona körüli szivárvány

Bűncselekmény hiányában elutasította a rendőrség azt a feljelentést, melyet nemzeti jelkép megsértése miatt tett a Szent Korona Rádió egyik munkatársa. A döntés (melyet lapunknak is elküldött) nem jogerős, a feljelentő azt írja, az ellen panasszal fog élni.

Mint arról mi is beszámoltunk, többen is feljelentést tettek a Pride szervezői ellen, ugyanis az idei fesztiváljuk logója a Szent Koronát és egy azt körülvevő szivárványt ábrázol.

Feljelentetést tettek a Pride szervezői ellen a nemzeti jelkép megsértése miatt

A Szent Korona Rádió egyik munkatársa feljelentést tett a Pride szervezői ellen, mivel az idei fesztiváljuk logója egy szivárványos Szent Korona. A feljelentő szerint a nemzeti jelképet megsértették, amely kimeríti a Btk. 334.

A rendőrség a feljelentés elutasításának indokaként az írta:

A képen a Szent Korona eredeti állapotán változtatás nincs. A Szent Korona szélein kívül esőterületen található egy szivárvány, mely jelen esetben kétségkívül az LMBQT közösség szimbólumára utal.
Ezen képi ábrázolás azonban nem sérti vagy veszélyezteti a fentiekben megfogalmazott védendő jogi tárgyat.
Önmagában a tény, hogy ezen ábrázolás sérti az LMBQT közösséggel nem szimpatizáló személy(ek) egyéni értékrendszerét, még nem ad alapot bűncselekmény gyanújának sem a megállapítására.

A hatóság kiemeli, a bűncselekmény elkövetési magatartása a sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata, továbbá jelen esetben a más módon történő meggyalázás lehetne, mely körbe sorolható minden olyan gesztus, amelyben a nemzeti jelképek iránti megvető, lekicsinylő értékítélet testesül meg, így például: nemzeti jelkép elégetése, megrongálása, bemocskolása, a himnusz dallamára trágár szöveg éneklése.