Prigozsin: „32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután lejárt a szerződésük a Wagnernél”

Prigozsin: „32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután lejárt a szerződésük a Wagnernél”

Egy hónapja Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy 50 ezer köztörvényes elítéltet toborzott, akik közül 10 ezret megöltek Bahmutban.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt közölte, hogy 32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután lejárt a hat hónapos szerződésük a Wagnerrel Ukrajnában – idézi a Telex, az AP hírügynökséget.

Prigozsin hozzátette, hogy a Wagnertől leszerelt elítéltek 83 bűncselekményt követtek el, miután visszatértek Oroszországba, ami szerinte „80-szor kevesebb”, mint azok száma, akik ugyanebben az időszakban szabadultak a börtönből anélkül, hogy a Wagnernél szolgáltak volna.

A háború kirobbanása után a Wagner-csoport a börtönökben toborzott zsoldosokat, akiknek kegyelmet és szabadon bocsátást ígértek, ha hat hónapig harcolnak Ukrajnában.

Egy múlt havi interjúban Prigozsin azt állította, hogy 50 ezer elítéltet toborzott, akik közül körülbelül 10 ezret megöltek Bahmutban.

A Wagner vezetője korábban többször is élesen bírálta az orosz hadvezetést az egyre ritkuló ember és lőszerutánpótlás miatt.

Címlapkép: A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat szentpétervári székháza 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev