Prioritás: 100 ezer forint jár a határon túli diákoknak, az itthoniak örüljenek a családi pótléknak

Prioritás: 100 ezer forint jár a határon túli diákoknak, az itthoniak örüljenek a családi pótléknak

A magyar állam bőkezűen támogatja a külhoni tanulókat, a magyar diákoknak viszont meg kell elégedniük az előrehozott, immár 16 éve változatlan összegű családi pótlék utalásával.

Tavalyhoz hasonlóan idén is fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást oszt szét a magyar állam a "Szülőföldön magyarul" program keretében a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak – írja az Eduline.

2022-ben 22 400 forintot kaptak a romániai magyarok iskolakezdési támogatásként, az összeget az elmúlt években emelték meg, nem is kevéssel. A támogatást a Bethlen Gábor Alapból fedezik. Az alap lényegében a kormány kifizetőhelye: tavaly pl. ezen keresztül 81 milliárd forintnyi „nemzetpolitikai célú” támogatást osztottak ki.

A kormány nem hisz a segélyalapú társadalomban

A Fidesz nagy tudású politikusai már többször is azzal érveltek, hogy a kormány a munkaalapú társadalomban hisz, ezért nem emelték a családi pótlék összegét. Ez 16 éve nem változott, egy gyerekre 12 200 forint, két gyerekre 13 300 forint gyerekenként, három vagy több gyerekre 16 ezer forint gyerekenként, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre pedig 23 300 forint. Könnyen belátható, hogy ebből a pénzből még az csak iskolakezdéshez szükséges tanszereket és egyebeket sem lehet megvenni. Ezt támasztják alá a KSH legfrissebb adatai is:

idén közel 7 és fél százalékkal kerülnek többe a tanszerek a tavalyi árakhoz képest. Ez a fajta emelkedés átlag felettinek minősül.

Tegyük hozzá, a családi pótlék nem segély, hanem támogatás, ami minden gyermeket nevelő családnak alanyi jogon jár.

Nagyon sokat elárul a „családbarát” kormány felfogásáról, hogy a családi pótlékot képes egy lapon említeni a segéllyel – és persze az is, hogy eddig 37 alkalommal mondott nemet az állampárt a támogatás emelésére.

Határon belül is lenne kit segíteni

Hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekből és családokból bővelkedik az ország – mutat rá az Eduline. Mint írják, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2023-as jelentése szerint

hátrányos helyzetűként 84 152 gyereket, halmozottan hátrányos helyzetűként 76 581 gyereket tartottak nyilván 2022-ben.

Az iskolakezdés még a jobb anyagi helyzetben lévő családoknak is gondot okozhat, hiszen egy első osztályt kezdő gyerek számára a tanszerek, az iskolatáska, tolltartó, testnevelés felszerelés és egyéb szükséges dolgok megvétele több tízezer forintra rúghat.

És arról még nem esett szó, ha a család két, három, esetleg négy 18 éven aluli gyereket nevel. Nálunk mégsem osztja ilyen bőkezűen az iskolakezdési támogatásokat az állam.

(Címlapkép: Tankönyvosztás a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2020. augusztus 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd)