Profitorientált lesz az állami holding

Mégis piaci alapon, nem pedig non-profit formában hozná létre a kormány az új energia-szolgáltatót.

Miután kiderült, hogy a Fideszt a nemzetközi olajárak megfeleződése sem sarkallja a lakossági energiaárak mérséklésére, a kabinet hangzatos, ám mégis egyre megfontoltabb haladást tükröző határozatot hozott a tervezett „nemzeti közműszolgáltatási rendszerről” – írja a Népszabadság.


A dokumentum igazán figyelemre méltó része a vége, ahol néhány rövid megjegyzéssel a tavalyi, hasonló témájú határozatokon hajtanak végre sokatmondó változtatásokat. Egészében törlik például a „holdingalapú közszolgáltatási rendszer megszervezéséről” hozott tavaly augusztusi első intézkedéscsomagot. Így azt a mondatot is, mely szerint „a kormány egyetért olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntartható módon működik”.


Ehhez képest a mostani határozat szerint a kormány már azzal ért egyet, hogy „a nemzeti közműszolgáltatási rendszer a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás tekintetében piaci alapokon kerüljön megszervezésre a hosszú távon fenntartható működés biztosításával”. Vagyis egy szolidáris, szerény, a profitnak még a gondolatától is irtózó cég helyett az Orbán-kormány előtt nem egészen fél év elmúltával már egy tisztán nyereségérdekelt holding képe lebeg.


A határozat értelmében az állami Magyar Fejlesztési Banknak egymilliárd forint alaptőkével és 14 milliárd forint tőketartalékkal meg kell alapítania az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t. Ezt február végéig kell tető alá hozni, ami nem ütközhet akadályba, hisz a jelek szerint állami pénz van bőven. A határozat se a Főgáz és az ENKSZ viszonyát, se az ENKSZ tevékenységi körét nem tisztázza. Korábbi döntések alapján viszont tudható, hogy a Főgáz mára szintén az MFB alá került. Mivel a mostani határozat a földgáz-, áram- és távhőpiacra összpontosít, talán az ENKSZ végzi majd a villamosenergia- és a távhőszolgáltatást, az – esetleg az ENKSZ alá kerülő – Főgáznál pedig állami gázért állhatunk majd sorba.