Pszt! - még titok a gázos Orbán-Putyin találkozó

Budapest nem szerepel Putyin naptárjában, de a túl sok gáz miatt márciusban érkezhet.

Orbán miniszterelnöki sajtóirodája szerint a látogatás egyeztetés alatt van, részletes tájékoztatást későbbre ígértek.  Putyint egyébként Angela Merkel német kancellár előzi februárban, aki szintén tiszteletét teszi Budapesten. Az ortodox karácsonyi szünet alatt Moszkvában sem körvonalazódott semmilyen konkrétum – időpont, tematika – Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásával kapcsolatban – ezt válaszolta az Origo kérdésére a Kreml. 

K-Európai “road show” része a budapesti lobbivizit

Az origo.hu információi szerint az orosz államfő látogatása mögött egyrészt az állhat, hogy az Európai Unió által elfogadott szankciók márciusig vannak érvényben. Elképzelhető, hogy Putyin több olyan uniós közép-európai országban is kampánylátogatást tesz, amelyek bár megszavazták, de kifogásokat emeltek a szankciókkal szemben.

Ebbe a körbe tartozik Csehország, Szlovákia, Ausztria is.  Putyin a nyugat-európai államok közül legutóbb Bécsben járt. 2014 augusztusában Heinz Fischer osztrák elnök fogadta, aki vele együtt kiállt a Déli Áramlat osztrák szakasza mellett. Ismert, a Déli Áramlatból egyelőre nem lett semmi, mivel Putyin, a szófiai kormány kihátrálására hivatkozva felfüggesztette az olajvezeték kiépítését.

Idén lejár a magyar-orosz gázszállítási szerződés

A hosszú távú szerződést az oroszokkal 1996-ban még a Mol kötötte, az E.On gázüzletágának 2012-es magyar visszavásárlását követően ismét az állam tárgyalhat az orosz féllel.

A gázszerződés lejár, azonban az origo.hu úgy tudja, hogy az elmúlt évek át nem vett mennyiségei miatt 2019-ig hozzájuthat az ország a nyersanyaghoz a korábban megszabott áron. Magyarország helyzetét javíthatja a rövidesen induló magyar–szlovák összekötő vezeték is. 

Túl sok a gáz

Az origo.hu szakemberekre hivatkozva elképzelhetőnek tartja, hogy ennek ellenére születik egy új megállapodás, amelyben 1000 köbméterre vonatkoztatva 280-300 amerikai dollár (72 800-78 000 forint) körüli ár születhet. Ebben nagy változás lehet, hogy korábban 18 milliárd köbméterre becsülték a hazai gázfogyasztást, azonban ennél mindig kisebb volt a felhasználás. Ezért 4 milliárd köbméterrel csökkenhet a maximális mennyiség.

Moszkvában még semmit nem tudnak

“Egyelőre nincs róla információnk, még nem szerepel az elnök naptárában” – ezt a választ adta az orosz elnöki hivatal sajtóosztálya az Origónak arra a kérdésre, hogy tudnak-e Vlagyimir Putyin budapesti látogatási tervéről. A Kreml illetékese  hozzátette: előfordul, hogy még ők is viszonylag későn, akár csak napokkal az esemény előtt szereznek tudomást az államfő egy-egy útjáról. Putyin legutóbb 2006-ban járt Budapesten, akkor az üzleti kapcsolatok megerősítése miatt tárgyalt a Gyurcsány-kormánnyal.

Putyin újévi üdvözlete

Az orosz elnök idei újévi üzenetében azt írta Orbánnak: számít az orosz–magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére,

„ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2006-ban járt Budapesten, akkor az üzleti kapcsolatok megerősítése miatt tárgyalt a Gyurcsány-kormánnyal.

A magyar parlamenti pártok közül csak a Jobbik üdvözölte Putyin budapesti látogatását.